1964. Oosthavendijk. Komende vanaf Draaibrug tegenover de boerderij. Daar waar de dijk afgegraven is. Zomaar een verzameling foto's van het internet geplukt. De eerste en de laatste overzichtsfoto's van de locatie. En in noordelijke richting genomen, de tweede richting zuid.

Toendertijd werd er door de omgeving toch wat 'raar' tegenaan gekeken. Graven in de grond deed je alleen als het iets opbracht. Zo wordt her en der trouwens nog wel gedacht.

Zelf ben ik best wel onder de indruk als ik het zo bekijk en me probeer voor te stellen hoe het toen was. Hoe bouwde je toen zo'n kerk. Hoe graveerde je zo'n zerk. Trouwens, waar haalde je die zerk vandaan? Elke beeltenis heeft een betekenis, boekenvol zijn daarover geschreven. En die grafschilderingen, na 950 jaar nog altijd zichtbaar. Sterk spul. Doodzonde dat de boel toen uiteindelijk is dichtgesmeten wegens geldgebrek. Minstens zo erg dat er ontzettend veel verloren is gegaan doordat er niet goed mee omgegaan is. Maar ook dat is geschiedenis. Zou dat geraamte nog ergens bewaard zijn? En de ingemetselde paardenkop?