De Bordeelschans

Uit betrouwbare bron vernomen dat de bordeelschans weer zichtbaar gemaakt zal worden in het landschap. Dezelfde bron zegde toe dat Draaibrug tijdig van informatie voorzien zal worden. Ik blijf erin geloven dat die toezegging nagekomen wordt.

Ter oriŽntatie daarop, heb ik een beetje zitten wroeten in het verleden. LET OP: dit is geen officieel document, enkel wat 'doehetzelfwerk' ter oriŽntatie!!

Waar lag die schans?

Twee kaartjes, wat over elkaar schuifwerk, het resultaat zie je hieronder.

Nummer 107 is de Bordeelschans. Als deze twee kaartjes kloppen, ligt de rondweg Draaibrug er dus precies dwars doorheen. Uitvoering ter plekke zal dus waarschijnlijk iets meer naar het oosten plaats vinden (tussen rondweg en dat stukje dijk).

De kaartjes die ik heb gebruikt zijn afkomstig van de Heemkundige Kring (zwart) en de niet meer bestaande Werkgroep Wandelnetwerk gemeente Sluis (kleur).

Nog enkele details: nr. 105, de Krabbeschans, is redelijk algemeen bekend. Precies tussen Krabbe en Bordeel zie je nr. 106, dat is de Buyckschans. Dat is een redoute, oftewel een veldschans. Inderdaad, ook wel ronduit genoemd. De Ronduite was ook een redoute, nog altijd gelegen tussen tussen de Krabbeschans en de Kruisschans. Allemaal deel uitmakend van de Staats-Spaanse linies.

Zeg ken jij de Mosselschans? Das nr 104.

Meer naar het noorden, nummer 108, de schans Heinekenswerve. Precies tegenover de kerk van Hannekenswerve. Verder rijdend naar het noorden kom je bij nummer 109: schans Slepeldamme. Weer loopt de weg er 'dwars' doorheen. Als je op die bult in de weg staat, met je rug naar Draaibrug gekeerd, zie je rechts en links duidelijke restanten dijk. Hierlangs voeren de schepen richting Aardenburg, komende vanaf het Zwin, meedrijvend op de vloedstroom, een vloedstroom die in toom gehouden werd door de Oosthavendijk en de Westhavendijk. Die twee dijken liepen door naar Aardenburg. Nu weer trouwens. Hoe heetten die twee dijken tussen Draaibrug en Aardenburg eigenlijk?

Nrs. 110, 111 en 112 redoutes.

Genoeg historie.

Nog even heel praktisch: als ik, jij of wij, willen dat er een parallelweg langs de rondweg komt, lijkt me dat handig om daar achteraan te gaan vůůrdat er aan dat Bordeel gewerkt wordt.