Deel 5: oude foto's

In voorgaande delen zitten natuurlijk al heel wat oude foto's, toegespitst op de tram en de remises. Hieronder een paar foto's van Draaibrug zelf. Geweldig mooie plaatjes, de sfeer van toen.

De foto hierboven is een "oude bekende", staat ook elders op de site, lange tijd in gebruik geweest als ansichtkaart.  Links café van Klompe, uitbundig voorzien van reclame! Onder andere voor "Van Ysendyk koffie thee". Kijk ook eens op het dak, porseleinen potten, verbonden met de ozo typerende elektriciteitspalen. Een lange rij, aan twee kanten van de weg, kaarsjerecht helemaal naar Sluis. Rechts van dit café is nog net een stukje koelhuis zichtbaar. Het 'diepvrieskotje' staat er nog niet, wel een stenen paal ?? Wat zou er handgeschreven achter op die bestelauto staan, ik kan het jammer genoeg net niet lezen. Wel leesbaar is Café Tramzicht en de drie huizen daarvoor ken ik ook wel. Of die gevelornamenten er nog op staan, dat ga ik straks eens even bekijken.

Waar genomen? Vanaf de kruising 'rijksweg' - Langeweg, richting Sluis.

 

Dit is vanaf de andere kant genomen, en ik vermoed 25 jaar eerder. ANWB en KNAC staat er op het naambord. Het café rechts heeft een grote tekst staan boven de (achter ?) deur. De benzine pomp van een bekend merk stond rechts, voor de bebouwde kom. Is dat een tramrails vanaf het nog bestaande wachtlokaal? Steekt die de weg over om vlak voorlangs de huizen verder te gaan en daarna links aan houden richting Oostburg? Kweenie. Tramzicht bestond nog niet.

Waar genomen? Staand ter hoogte van het diepvrieskot, kijkend richting Langeweg.

 

Ook mooi. Commentaar overbodig. Twee personen zittend bij het huis, ééntje met een handwerkje? De molenaar daar op de molen? Op de kar nog een manspersoon en voor de kar een (jonge?)man, met de handen op de rug. Rechts van hem twee kippen en een varken. Groot wiel voor zijn kleine kar. De was op de bleek. En wat staat daar in de verte tussen de molen en dat schuurtje? Op de voorgrond de het spoor en de kinderkopjes. Geen elektriciteitsmasten.

Opmars der bussen

bakker Ulster voor zijn winkel

 

Dit is geen oude foto. Wel een tamelijk oud gebouwtje, wat inmiddels is afgebroken. Het diepvrieskotje waar je een diepvries kon huren. Daarvoor was het een wachthuisje van de Duitsers. Een soort zitkamer en twee kleinere kamertjes werd me tijdens de rommelmarkt verteld. Al afbrekend deed ik een paar ontdekkingen. Nou ja, ontdekkingen, het was me nooit eerder opgevallen. Maar kijk eens op de foto: het rechter stukje is duidelijk een aanbouw. En je ziet heel duidelijk de vorm van een deur. Een opvallend hoge deur! Er heeft trouwens nog een deur gezeten aan deze kant, namelijk tussen die scheur tot net een stukje over dat rooster. Het viel pas op toen ik de stenen wilde hergebruiken: die deuren zijn dichtgemetseld met blauwe specie, onmogelijk om die stenen te kappen.

Had dat wachthuisje dan 3 ingangen?

Is die aanbouw geplaatst voor de diepvriezen? Dat rooster in ieder geval wel, dat weet ik nog.

Er was geen directe verbinding met de bunker die erachter lag. Toch bestond de muur aan die kant heel duidelijk uit twee delen. Hoe is dat dan te verklaren.

Wie het weet mag het vertellen.

Eh, ik dwaal af, sorry hoor.

Wordt vervolgd

 

terug.....