Deel 2:

Het koninklijk rijtuig. Rijtuig nummer 14. Ook wel de koninginnewagon of het koninginnerijtuig genoemd. Zoals steeds, heb ik geluisterd, gelezen, gekeken, het voor me 'gezien'.

Een wagon van 10.000 gulden die alleen maar werd gebruikt als de koningin eens op visite kwam. Dat gebeurde één keer. In 1905 was koningin Wilhelmina hier op  visite en nam plaats in dit rijtuig. De animo onder de machinisten was niet erg groot om haar rond te rijden. Stel je voor dat je een foutje maakte en hare koninklijke hoogheid werd enigszins meer dan strikt noodzakelijk door elkaar gehusseld. Bovendien moest alles er die dag keurig netjes en verzorgd uitzien, en niet elke machinist had een chique zondags 'pak'.

Toevallig liep er op Draaibrug een jong machinistje. Om machinist te worden moest je niet gestudeerd hebben of in het bezit zijn van diploma's. Vaak werd je getipt door andere machinisten, als handige jongen en dat kon voldoende zijn voor de job. Zo was het ook dhr. Musson vergaan. Hij was het die zich spontaan aanmeldde om de koningin rond te rijden.

Dezelfde machinist kreeg vele jaren later 'von der bürgermeister von Aardenburg' toestemming om met de tram de grens over te steken:

 

Het rijtuig had toen al de koninklijke glorie verloren, maar verkeerde nog wel in goede staat. En zo'n rijtuig met chique meubilair, weinig gebruikt, was door de jaren heen een prima plekje voor jonge koppeltjes om eens te oefenen in huiselijkheid.

Oorlogstijd maakte van rijtuig nummer 14 een woning. De familie Focke woonde er een aantal jaren in:

 

 

"Wat schaft de pot". Die kachel, die hete kronkel schoorsteenpijp, bloemen en planten in huis, links door het raam een drassig weiland? De lamp is nog dezelfde als zo'n 50 jaar eerder. Jacky Focke werd er geboren, geboren in een koninklijk rijtuig te Draaibrug, dat is dubbel uniek. Hij werd buschauffeur met een tik voor de remises, trams en bussen. Hij stelde zijn plakboeken en fotoboeken spontaan beschikbaar. Slechts een fractie daarvan vind je hier terug.

Waar eindigde het koninginnerijtuig? En het andere woonrijtuig, want er stond er nog ééntje daar waar nu het Kortedijkje is. De familie Kloek woonde in die andere wagon. Er was daar trouwens een echt voetbalveld!! Heeft iemand daar een foto van?

Canadezen hebben veel van het koninklijke élan van het rijtuig meegenomen. Uiteindelijk is het in Saspunt beland en daar langzaam maar zeker vergaan:

Zou er nu nog iets over zijn? Misschien ergens bij een Canadees als oorlogstrofee? Of op zolder bij een Sasputtenaar? Wie zou het rijtuig uiteindelijk gesloopt hebben. Zomaar wat vragen bij een rijtuig wat net honderd jaar oud zou zijn......

 

wordt vervolgd

terug.....