Nouw wat commentaar over Deel 2: prachtig verhaaltje over het koninginnerijtuig maar als het om de plunder gaat daar hebben de Canadesen weinig kans voor gekregen, eerst en vooral hebben ze weinig tyd op Draaibrug door gebracht en tweede was er weinig over om te plunderen want daar hebben de Duitsers wel voorgezorgt, nadat de weermacht al hun spullen hadden weg gegooit op een stabel in de boomgaart van  Bake en soms verbrant terwyl ze aan het terugtrekken waren en dan kwam het bevel van de niewe Gen.Maj. Eberding  en Gen.Fieldm. Model om Shelde-Sud ( Breskens pocket) hardnekkig te verdedigen en natuurlyk hadden ze niet veel meer om mee te vechten wat kleren betreft, ze hebben toen de gordinen en andere stoffen uit het rytuig gesloopt en zelfs de stoelen mee genomen, my vader kwan thuis op een dag na het werk en vertelde my  moeder wat er aan de hand was en ik hoorde haar zeggen dat Hynrig een duitser die by het afweer geshut was dat by ons voor de deur stond al had gevraagt om sloffen van zyn gordynen te maken, moeder had natuurlyk geen naalden en draat!!  Zo Draaibrug je moet Canada verontshuldigen hoor anders stuur ik ze weer terug naar julie van uit Afganistan.  Het zou kunnen dat er zig nog een stoel bevind in het streek museum in Yzendyke, dat was het geval wel in 1988 toen de opening plaats vond.
 
Deel 3: met de Catsand in de kaaipoort ja dat was een normale toestand zo versheidene malen per dag maar op Januarie 4-1946 deed het een speciale dienst als een rouwtram (de eerste en de laatste) voor Jan deKraker die al zyn leven shouwerman was geweest op de S.B.M.  en er was toen geen andere gelegen heid om een lyk naar Aardenburg te vervoeren, er was een Locomotive, een rytuig en een bagagewagen net zoals je ziet op de foto, ik was er zelf ook by.
Wat de goederen tram betreft in de straat voor de kaaipoort, de eerste wagen is de waterwagen die  al eens eerder is afgedrukt , het tyd perk is 1939-40 toen de waterliding was gelegt in Aardenburg of anders 1943 maar dat denk ik niet, na 1944, nee hoor alles was kapot in het reekje achter de tram, Z.A. de bakker ? en de kaaipoort is ook in een stuk.
Ja het is eigenaardig dat die tram bedienden de westerse klederdracht hebben zonder de pistool gordel dan he maar diemet zyn handen op zyn heup vertrouw ik niet hoor, De klederdracht van vroeger hier in de North- Americaas (Canada) is eigenlyk de kleder dracht van europese landen selfs tot de bolle hoed toe, ze hadden hier toen geen mode, hadden alles mee gebracht van Europa en als je op somige datums kyk van my foto's van vroeger in Canada is dat ongeveer de zelfde tydperk, 1830+-.
Now tenslotte iets over de autobussen van1937, je weet waarshynlyk wel dat die waren gevordert door de Ned regering om NSBers naar Frankryk te brengen en werden dan verast door de inval van de Duitsers waardoor enkele chaffeurs in Engeland terecht kwamen.