Draaibrug, half juli 2010.

Kom aan, we gaan fietsen. Een klein rondje, boordevol variatie. Nee, niet denken hoe het was en waarom het werd, gewoon, lekker kijken, dit is en blijft allemaal ons landje, van ons allemaal, een eindeloze variatie, niet te vatten in woord of beeld alleen. En bovenal, je moet je open kunnen stellen, kun je dat, ga er dan eens lekker voor zitten om te lezen, te kijken, erbij te zijn. En daarna, pak je de fiets.

 

Richting Oostburg, fietspad. Net na de Isabelladijk moet je wel naar rechts kijken, naar de Liter. Dit keer niet (ver) stoppen achter dat populiertje en kijken, ook niet op de brug. Nee, klein stukje verder en dan rechtsaf, die zwarte grindweg op, de Sophiaweg.  Rechtskijkend:

 

 

Dit is dus gewoon bij mijn en jouw achterdeur. Jaren geleden maakten we dit soort foto's in verre oorden, nu gewoon hier. Nu rijd ik er gewoon een paar keer per week langs. Prachtig mooi.

Een kudde ganzen en eenden steekt de weg over en waggelt het water in. Links de tarwe van boer B. te O. Nou ja, tarwe.....

 

 

Tarwe hoort er nu eigenlijk zo uit te zien:

 

 

Een stukje verder, de brug over. Kijkje links:

 

 

Kijkje achterom, wat een uitzicht, zelfs de watertoren.

 

 

en kijkje rechts. Mijn land, jouw land.

 

 

Na de onverharde weg, linksaf, nog steeds de Sophiaweg. Links ligt onze Natte Sofie. Over het water de oeverzwaluwenwand waar het vorig jaar één en al leven was, wel honderd bewoonde holletjes.

Dit jaar stil en verlaten.

 

 

Linksaf, de Maagdenbergweg in, met Natte Sofie nog steeds links. Droge Sofie ligt rechts.

 

 

 

 

Hey, nog meer volk dat komt genieten.

 

 

Keerpunt op het uitwateringskanaal.

 

 

Terug in de Sophiaweg

Bakkersdam rechtsaf en linksaf kijken, linksaf slaan.

 

Weer over dat bruine uitwateringskanaal.

 

 

Tegen de weg een silo, verweerde wanden door jarenlange inwerking van bietenkopsap. Jarenlang elk najaar voorzien van twee meter hoge  opzetstukken, gevuld met bietenloof, afgedekt met zeil en grond om op die manier een winterlang goed te blijven.

 

 

Rechtsaf, de Bakkerstraat. Waar je ook kijkt, prachtig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna rechtsaf, twee keer.

 

 

 

 

 

 

Linksaf, de Grote boomdijk, keerpunt op de brug

 

 

Muziek, drank en hapjes, met zicht op de Sint Kruiskreek. Ook zij genieten.

 

 

 

Terug naar Bakkersdam, bij de Linieput linksaf, de Sophiaweg volgen, links aanhouden om de Isabelladijk op te rijden.

 

 

Daar MOET je even stoppen. Loop langzaam de steiger op. Sta even stil, of ga even zitten...,

kijk, luister, laat het tot je doordringen.

 

 

en geniet

 

 

 

 

 

 

Rondom je is er altijd iets te zien. Een nooit eindigende stroom van ontwikkelingen. Afgelopen maanden heb ik daar, op dat plekje, unieke dingen gezien. Altijd was ik er alleen. Zoveel moois voor mij alleen. De beelden en woorden hierboven geven hopelijk een goeie indruk van hoe het er uit ziet, de Liter, de Sophia. Wat er de afgelopen maanden daar gebeurde, maakt het misschien nog boeiender. Kun je hier lezen.

Voor plattegrondje klik je hier.