22 september 2010, ideaal fietsweer.

Bossuit, dat kanaal dat Kortrijk verbindt met de Schelde, vroeger door een tunnel.

De plaats van vroeger vinden we terug, zichtbare sporen blijven voor ons verborgen. Wel een prachtig bruggetje en waterschildpadden, eerder al gezien in dit kanaal, nu alweer, op het randje bij die rechtse paal, zie je?

 

Daarna, karren maar. Het fietsnetwerk houdt een stukje verder op. Fietsen de Walen misschien minder, of heb ik het gewoon niet gevonden? Wie helpt?

 

Het wordt een dag van schattige dorpjes langs rivieren, kanalen, tegen heuvels geplakt of in groene dalen genesteld.

WalloniŽ. Nog niet eerder stonk de Schelde, nog niet eerder zagen we dit soort vuiligheid. Ook op veel bedrijven aan de rivier zie je zaken waarvan je denkt: hier valt nog wel wat te verbeteren.

Doodse stilte, fietsen langs de Schelde, kijken, voelen.

Hierboven, dat moet wel een internaat (geweest) zijn. Hieronder: als de Kluisberg uit het zicht is verdwenen wordt de Mont St. Aubert de achtergrond.

Dwars door Doornik, net zoals de scheepvaart. Stapvoets varen ze, langzamer kan niet. En altijd van sluis naar sluis, motor af en trossen vast.

 

Doornik, hoofdstad van Henegouwen, Doornik, stad van ...... ? In ieder geval stad van kerken en een kathedraal. Om die te zien even hier klikken.

 

Geen flauw idee wat dit ooit geweest kan zijn. Het staat er gewoon te staan, net zoals het gebouw eronder.

Doornik, natuurlijk, bekend van Doornikse stenen. Ook gebruikt in Aardenburg, het castellum, vermoedelijk aangevoerd via de Schelde. En in Overijssel als bermverharding. Zouden die stenen in de berm tussen Draaibrug een Aardenburg dan ook uit Doornik gekomen zijn?

wordt vervolgd.