Beste gemeente bestuurders
Namens Draaibrug, de Draaibruggeraat, een mailtje naar raad en college, das jarenlang geleden. Meer dan een gemeenteraad lang zelfs.
Moet ik mezelf (Theo Buijsse, Draaibrug) en de Draaibruggeraat even voorstellen ? Nee, slecht idee, wordt dit mailtje veel te lang, dus terzake nu:
Draaibrug.
De weegbrug. Voor een deel eigendom van de gemeente. Verkeert in erbarmelijke staat (die brug). Vroeg ik me af: wat moet je ermee, wat willen we ermee, wat wil Draaibrug ermee ? Die vraag heb ik aan de inwoners gesteld. Hun antwoord vind U in de bijlage.
Voor U daarin duikt, even een korte uitleg: de weegbrug + weegkotje verkeren in erbarmelijke staat. We hebben dat als Draaibruggeraat eerder al bij U aangekaart. Een jaar of zes geleden ongeveer. Toen heeft de gemeente de brug afgezet met van die lelijke rood/wit gestreepte palen. Tijdelijk, om ongelukken te voorkomen, dachten we. Tijdelijk duurt lang, de brug is verder gerot, wordt een steeds groter gevaar, er komt gewoon een dag dat er iemand doorheen zakt. Het weegkotje is inmiddels ook een gevaar voor de omgeving, veel ruiten zijn al gesneuveld en het bouwval stijgt als een speer op de lijst ‘verpauperende panden’ in de gemeente Sluis. Lijstjes maken kan zinvol zijn, als beginnetje.
En inmiddels speelt er meer, veel meer op Draaibrug. Het aantal verpauperende panden stijgt, zoveel dat zelfs ik me er onbehagelijk voel, zover is het gekomen.
Nee, ik formuleer geen concrete vragen en weid verder niet uit. In de bijlage* worden vingers op pijnlijke plekken gelegd. Uit de bijlage blijkt ook dat de Draaibrug in dezen volledig afhankelijk is van U.
*bijlage is hieronder geplakt.
In spanning en hoopvol kijken we uit naar Uw reactie
met hartelijke groet
Namens de Draaibruggeraat
Theo Buijsse
Draaibrug 30
491896
20 reacties, das veel, dank jullie wel daarvoor. Een boeiende uitslag: 10 personen willen de weegbrug behouden. Voor 10 anderen hoeft dat niet.
Kijkend naar de argumenten? Als je dat doet, is ja niet altijd helemaal ja, en nee ook niet. Maar dat telt zo lastig. Toch ligt daar de oplossing, want uit jullie mailtjes en uit de gesprekken die ik had, komt vooral naar voren: als het er maar fatsoenlijk uitziet èn blijft uitzien. En vooral:
stop die verloedering!
De weegbrug staat natuurlijk niet alleen te verloederen. De huisjes er direct achter, daar word je ook niet vrolijk van. En het rottingsproces gaat verder, enkele huizen van het rijtje tramhuisjes zijn duidelijk ook al aangetast. Precies allemaal huizen die grenzen aan het oude koelhuis. Indrukwekkend gebouw, een boeiend verleden maar in vergaande staat van ontbinding. Bedrijvigheid is heel lang geleden geleidelijk aan verdwenen en daarmee de sociale controle. Speelt dat een rol ? Moeten we elkaar meer stimuleren ons eigen straatje bij te houden, zorgen dat het er fatsoenlijk uit ziet en blijft zien? Klinkt heel erg betuttelend natuurlijk, maar kan wel het verschil maken. Samen eigenaar aanspreken als hij er een zootje van maakt, het kan helpen.
Ja toch ?
Of heb jij ook een idee hoe er een eind aan te maken?
Wat wij zeker gaan doen: de gemeente aanspreken voor die weegbrug, is van de gemeente dus die verantwoordelijkheid moeten ze sowieso nemen. Het weegkotje is van de verkopende makelaar. Hem interesseert de staat van onderhoud helemaal niets. Hij wacht op een bod van 4000 euro. Hoopt stiekem op meer, mocht er gerestaureerd worden. Haast heeft hij niet. Kan de gemeente hem motiveren (dwingen) zijn boeltje te onderhouden ?
De verpauperende tramhuisjes. Ook die zijn van iemand. Hoe kunnen we die motiveren ?
Het koelhuis ? Prachtig mooi gebouw met karakter en verleden. Maar aan alles komt ooit een eind. Behouden als industrieel erfgoed ? Jawel, maak er een trammuseum in, een restaurant, dorpshuis, fitness ruimte, welness centrum, whatever. Op Draaibrug ??? Draaibrug. Dromen is heerlijk, maar morgen word je wakker en dan is de werkelijkheid heel eenvoudig: slopen en iets nieuws neerzetten. Een paar mooie villa’s ? Mij best. Gaan we wel met z’n allen kijken of de boel netjes blijft, oké ?
Denk er s over na, praat er eens over, laat het ons weten, we gaan ermee aan de slag, óók als er geen meerderheid is.
En natuurlijk houden we jullie op de hoogte.
groeten namens de Draaibruggeraat
Theo B.