Op deze pagina vooral wat info over antennes hier in de buurt. Voor acties en reacties betreffende de Draaibrugse antenne klik hier.

Antennemasten

Her en der wat informatie bij elkaar gesprokkeld. Veel daarvan is verwerkt in de brief richting gemeente. Hieronder iets meer over enkele van de vele aspecten die komen kijken bij antennemasten.

Er staan hier in de buurt diverse exemplaren. Niet echt opvallend, de één wat meer dan de ander, dienend voor diverse doeleinden. In Cadzand-Bad en in Oostburg staan C2000 antennes. In Oostburg op het industrie terrein. De meest gebruikelijke en ook zeer voor de hand liggende locatie. 

Cadzand-Bad zie je al van verre staan, aan de rand van het dorp. Huizen in de buurt zijn er wel, maar zo te zien vakantie huizen. Dus niet permanent bewoond. Opvallend veel Duitse nummerplaten in de wijk vlakbij de mast. Een poging om een Cadzand-Badder op straat aan te spreken lukte niet. Vijf keer een vraag gesteld, vijf keer een Duitse reactie. Dan maar geen interviews. Vanuit de kern zelf valt de antenne nauwelijks op. Komt doordat dit dorpje wat hoger tegen het duin ligt aangeplakt, de kustlijn de aandacht trekt en de antenne mast wordt ook deels aan het zicht onttrokken door de aanwezige hoogbouw. 

  

Oostburg heeft twee opvallende masten staan op het industrie terrein. Vanaf de rondweg zijn ze duidelijk zichtbaar:

De voorste op de foto is een mast ten behoeve van mobiele telefonie. Rechts de C2000 mast en links de watertoren. Opvallend? Alleen als je er echt op let. In een ruime omgeving met industriële gebouwen vallen ze niet uit de toon. 

   

      

Een zacht zoemend geluid als je er bij staat. Hier in deze omgeving valt het beeld reuze mee. Maar verplaats deze beelden naar Draaibrug en je voelt meteen de wanverhouding die dan ontstaat. Het past daar gewoon totaal niet. 

Eén van de vele argumenten tegen plaatsing is het feit dat dergelijke masten in de toekomst gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Financieel aantrekkelijk natuurlijk. Maar het brengt nog meer, en ook andere straling met zich mee. Onschadelijke straling?? De mast in Hilversum is in ieder geval een goed voorbeeld van extra gebruik:

Krant artikel