75 jaar bevrijding.

 

Activiteiten om dat te ge- en herdenken. Switchback. Slag om de Schelde. Juli 2019 - juni 2020.

Reden voor mij om eens te bedenken: wat weet ik van die oorlog hier in mijn streek ?

Het antwoord is eenvoudig: weinig. Heel weinig.

Jaartallen, feitenkennis, het heeft me nooit geboeid.

Tenzij het mijn eigen streek betreft ?

Herdenking van die bevrijding,

het verhaal van Walter Dierick  "Hoe een schooljongen oorlog en bevrijding beleefde", er naar toe gaan ? Jawel, goed verhaal, doorspekt met feitjes en jaartallen, maar toch een goed verhaal.

Meer verhalen hoor ik in het Aardenburgs museum aan de Marktstraat. Over Aardenburg, Eede, Sint Kruis. Goeie, sterke persoonlijke verhalen, verhalen van hier.

Van hier ? 

Niet van Draaibrug.

Waarom ontbreekt Draaibrug toch altijd ? We zijn toch ook één van die kikkers op de Kaaie ! Volgens mij worden we alleen vermeld op de vuilkalender.

Ken ik oorlogsverhalen over Draaibrug ?

Mijn vader praatte er niet over. Het enige wat ik van hem weet is dat hij wel eens de wachtpost aan de Liter bemande. Mijn moeder vertelde dat er een rood kruis op het dak van het woonhuis bevestigd was, dat de slaapkamer beneden operatiekamer was en het bloed soms over de dorpels stroomde. Ze woonde toen nog niet zelf op de boerderij, ik realiseer me dat ze verkering in de oorlog hadden.

 

Pas eind 2019 kreeg ik een verhaal onder ogen over hoe een jonge Draaibruggenaar de oorlogstijd beleefde. Een indrukwekkend verhaal, geschreven door mijn goede vriend Huub de Kraker. Huub is op jonge leeftijd geëmigreerd naar Canada, een land dat hielp bij onze bevrijding.

Canadese Draaiburger, Draaibrugse Canadees, maakt niet uit. Zijn verhaal is goed, boeiend, fascinerend. En ja, het is even wennen aan zijn schrijfstijl, neem er de tijd voor, het went snel en voegt iets extra's toe.

Zijn verhaal onder één van de knoppen hieronder.

En andere verhalen.

Ruimte ook voor jouw verhaal, als je wilt. Je mag het zelf schrijven of het aan iemand (aan mij ? ) vertellen.

Foto's uit die tijd zijn altijd welkom.

De eerste knop hieronder heb ik hierboven beschreven. Een kleine toelichting bij de andere knoppen kun je verderop lezen.

 

Huub de Kraker Jan Willem Kloek Chocolade witbrood en tranen leger leegst