Van Jan Willem Kloek kreeg ik onderstaand verhaal en de heel bijzondere foto's.

juli 2008

Het is leuk om de oude foto's van Draaibrug te zien. Alhoewel ik pas in 1947 op Draaibrug ben komen wonen. Maar ik kwam er al in 1931, logeren bij mijn grootouders Marie en Jan de Kraker. Zij woonden in het eerste huis op Draaibrug, toendertijd met nummer 48, later is dat veranderd in nummer 1. Janus Commelin heeft er ook nog gewoond.

Hierbij nog wat foto's. Wij hebben een tijdje in de andere tramwagon gewoond die iets verder op de hoogte richting Sluis stond. De foto is genomen in juli 1950 en nog wel door de ANWB/Wegenwacht gemaakt op de eerste dag dat de Wegenwacht ook in Zeeuws-Vlaanderen ging rijden. Zo te zien zijn de rails al weggehaald in 1950.

Dat de SBM in verhuizingen deed is op de twee andere foto's te zien. De SBM kocht dan een chassis en in de timmerwerkplaats werd dan de opbouw in elkaar getimmerd. Bij de foto van de oplegger staat Izak de Kraker in het midden, hij is de vader van Huib de Kraker en zo ver ik weet chef van de timmerwerkplaats geweest.

 

Ook voor DSV is er een voetbalclub geweest op Draaibrug. We speelden geen competitie, maar vriendschappelijk tegen Sint Kruis, Cadzand, Waterlandkerkje, de Douane  en zo meer. De foto is gemaakt in Waterlandkerkje, (ik denk 1947, 1948) en eigenlijk de enige wedstrijd die we ooit hebben verloren.
De opstelling, nog in een oude 5, 3, 2, 1, was als volgt:
voorhoede, achterste rij van l. naar r.: A. Bake, L. de Vriend, Piet Goossens, Eduard Tellier, Eduard Corthals
middenlinie, middelste rij: Michiel Verplanke, Bram Fonteijne, Sjaak Dirkx
achterhoede, voorste rij: Piet Hoste, Jan Willem Kloek, Johan Corthals.

Ook nog een foto van Draaibrug vanaf de kant van Aardenburg, richting centrum. Op de foto staat de familie Kraker, Jan de Kraker was machinist op de stoomtram. Ook Huib staat op de foto, helemaal links naast zijn grootmoeder.
De andere foto is voor het huis van de familie de Kraker, rechts sta ikzelf met mijn moeder en de kleinste in de rij is Huib weer. Ik denk dat de foto van 1932 of 1933 zal zijn, maar dat is een gok.

  

 

Eerder werd er geschreven over de mof Generaal Eberhard, die West-Zeeuws-Vlaanderen niet wilde overgeven aan de Canadezen in 1944. Ik heb hier nog een verhaal over. De kwaliteit van het papier was niet zo goed en ik heb het later overgetikt. Ik weet niet of je er interesse in hebt, maar het is toch goed dat iemand dit voor het nageslacht wil bewaren.

(Dit dramatische verhaal is elders op deze site terug te vinden onder Oorlog / Bevrijding. Met dank.)

 

 

januari 2008

Dat grote huis op de voorgrond is volgens mij de oude smidse van Hoste. In het boek "Bevreesd bevrijd" verteld Piet over zijn ervaringen in 1944 op Draaibrug. In dat boek staat ook een foto van hun huis. Hierbij gevoegd. Het volgende huis, richting "de Liter" was van Jaapje Telier.

 

Dat hoofdstuk nog eens lezend gaf de namen weer van het rijtje aan de Langeweg. In het gebombardeerde huis waar nu de schuur van Hoste staat stond vroeger het huisje van Reinhoudt, daarna Wage en dan de familie Bak, deze hadden ook kleinkinderen in Den Haag. Die laatste twee huisjes zijn te zien op de ansichtkaart.