Ratten

Cie. vergadering 16 november. In de rondvraag een bericht door spreker betiteld als “vrolijk”: ontruiming op Draaibrug. (Eh… ok, het werd uiteindelijk een week later TB). Ruim een maand na de alarmerende berichtgeving in de media, tempo slak in winterslaap.

De gemeentelijke rattenbestrijders weten al maanden van de rattenoverlast in en rond de tramhuisjes, ze hebben er onderzoek gedaan en vervolgens geweigerd om de ratten te bestrijden, want: het was er te smerig, teveel vuilnis, teveel onkruid, teveel afval. Logisch of schandalig?

Toen ik afgelopen maandag (21 november) zag dat die leegstaande container eindelijk gevuld was, realiseerde ik me onmiddellijk: de ratten zijn gevlucht en zoeken nu elders onderkomen. Snel de gemeentelijke rattenvangers verwittigen, komop mannen, actie, ’t is de moment!!’

“Actie?? Neenee, wij mogen niet, eerst handhaving erop af sturen”. Dus weer die vriendelijke belmiep aan de lijn, zij de handhavers gebeld, waren er niet, of ze me terug mochten bellen, tuurlijk. Dat werd woensdag, met een redelijk excuus voor de vertraging. En de ratten??  Eerst moet er worden gecontroleerd, dan overlegd, dan contact gezocht worden met de eigenaar, kortom, ‘ze zijn er mee bezig waardoor de ratten nog wekenlang vrij spel hebben’.

Sluis laat ons gewoon WEER stikken.

Pas nadat de media er aandacht aan besteedde, werd er een beetje actie ondernomen. Media zijn duidelijk belangrijker dan inwoners. Prioriteiten van mijn gemeentebestuur zijn overduidelijk: inwoners negeer je, maar dat doe je niet met de media.

En jawel, meneer Van Heyst, je hebt duidelijk meer dan gemiddeld verstand van ratten, en het klopt, de gemeente had dat al veel eerder moeten aanpakken, ze kennen de problemen echt al héél lang. (Op de foto de vangst van één nacht bij ondergetekende in zijn goed onderhouden tuin).

Vrolijk omdat eindelijk, na vele jarenlang zagen en vragen, die huisjes melker eens iets doet aan de door hem veroorzaakte puinhoop? Nee dus, temeer je gewoon zeker weet: “Ook die rat vindt ligt een gat” en dus gaat er nog heel lang niets gebeuren. Tenzij.

  

Tenzij verantwoordelijken niet meer wegkijken maar door-pakken.

Eén containertje vuilnis lost helemaal niets op en brengt ècht geen vrolijkheid.

 

“Slapende katten vangen geen ratten”!

 

 1.     wanneer wordt die slappe warme aanpak losgelaten?

 2.     wanneer worden lekkende daken gerepareerd?

 3.     wanneer de monumentale dakgoten?

 4.     wanneer de kapotte ook al lekkende schoorstenen?

 5.     wanneer de rijks monumentale deuren?

 6.     wanneer worden de kapotte ruiten vervangen?

 7.     wanneer wordt vuilnis uit de tuinen verwijderd?

 8.     wanneer de woekerende braamstruiken waar het ongedierte welig tiert?

 9.     de rotzooi rond de huisjes, wanneer wordt die opgeruimd?

 10. . die gevaarlijke treurwilg waar vorig seizoen zo’n zware tak uitwaaide, hoe lang moeten we blijven zagen?

 11. . wanneer komen de rattenvangers hun werk doen, binnen en buiten, in alle leegstaande rijks monumentale tramhuisjes?

Dit jaar nog?

Optreden tegen die zichtbare verwaarlozing, komop.

Niet nog een winter een rijksmonument verder laten wegrotten. “Daar lusten de ratten geen brood van”.

Het antwoord op al deze vragen weer hoopvol op korte termijn krijgen. Als elk raadslid doet wat gedaan moet worden …… voor Kerst ?  Komop, druk zetten, alleen met z’n allen!  Bedankt voor jullie steun, hoe minimaal soms ook, het geeft energie.

Dat toegezegde mailtje over gelijk en ongelijk?  Voor Kerst.

 

hartelijke groeten Theo B.

 

Er waren altijd al veel ratten op Draaibrug. De Draaibruggeraat waarschuwde en gaf tips. Voor tips van een ervaringsdeskundige klik of tik je hier.

 

foto Theo B.