Rondje bibliotheek, jong en oud.

 

Je komt ze overal tegen, de mini-bibliotheek. Soms zien ze er echt goed uit, maar na verloop van tijd toch wat verlopen. Zeker als ze er al een tijdje staan, de buitenkant verkleurd en gehavend, de binnenkant precies zo. Beetje triestig. Prijzenswaardig initiatief hoor, absoluut, respect daarvoor. Maar het blijft behelpen, heel beperkt aanbod en lastig als je niet meer zo goed uit de voeten kunt. Of het pijpenstelen regent.

 

Ok, de bieb hebben ze ons al lang afgepakt, Oostburg is ver en daar moet je vaak net zijn als de bieb niet open is. Nee, ben zelf niet zon lezer, maar ik mag wel regelmatig mensen helpen die dat wel zijn. En op die manier testte ik al een aantal keren de elektronische boekenlezers uit. Mwah, gedoe, om kunnen gaan met het apparaat een must. En NEE, t is niet gemakkelijk, zelfs niet voor deze jongen die echt wel beetje handig is met pc, tablet, smartfoon en e-reader. De goedkoopste boeken zo rond de vijf euro, de populaire boeken kosten makkelijk het dubbele, drie of vierdubbele zelfs.

En dat ene stapje verder, is dat wat?

Je e-book lenen in de bieb ?

Gewoon lezen op je tablet bijvoorbeeld.

Jawel, ik ben al een leven lang lid van de bibliotheek. Jaren geleden al eens een e-book geleend, maar dat was niks: amper aanbod en lezen op je laptop is absoluut niet mijn ding.

Maar door mijn werk ging ik e-boeken lenen voor anderen. Thuis een beetje oefenen want iets uitleggen wat je zelf nog nooit gedaan hebt is natuurlijk niet ideaal. En zo heb ik geleidelijk aan het e-boek omarmd. Om te beginnen ontdekte ik dat het aanbod van de bieb enorm snel groeit. Je hebt nu echt volop keuze mogelijkheden.

10 boeken tegelijk, dat krijg ik nooit aangelezen in 3 weken. Nou ja, ikke toch niet.

 Voor 45 euro per jaar, 35 als je jong of oud bent, das geen geld.

 

Goed, je moet wel nog de allergrootste hindernis nemen voordat je kunt beginnen: de stap naar elektronisch lezen.

Een elektronisch boek ruikt niet, ritselt niet, zon schermpje leest anders, het is effe wennen. Allemaal waar, maar eigenlijk totaal onbelangrijk. Het gaat om leesgemak. Een goed apparaat heeft dat. De juiste lichtsterkte, helder en scherp, niet te zwaar. En je neemt het met gemak overal mee naar toe! Bijkomend voordeel: mijn leeslamp maakt veel minder uren.

Nog een bijkomend voordeeltje: je hebt in het begin vast wat uitleg nodig. Gewoon iemand vragen met ervaring, die kan ook even een handleiding voor jouw apparaat maken.

Veel leesplezier.