Burgerberaad Sluis  (8 juli 2023)  De Finale

Burgerberaad gemeente Sluis werd afgelopen zaterdag, 8 juli, in een bloedheet Zwincollege afgerond. 76 van de ruim 200 burgers hielden het vol tot deze laatste dag en keurden zo'n 50 gepresenteerde voorstellen goed. Slechts 2 voorstellen werden weggestemd.

Weer werd het een memorabele dag, weer was het af en toe amusant, weer kwam mijn haar af en toe steil overeind.
Wat raar dat de pers er niet bij was, of heel onopvallend. Kwam sowieso heel weinig in de plaatselijke krant. Heb de krant zelfs nog getipt, want zeg nou zelf, hoe vaak gebeurt het dat burgemeester, wethouders, raadsleden en zelfs een aantal ambtenaren zwijgend moeten toekijken hoe een stel burgers bepaalt waar zij zich de komende jaren mee bezig zullen moeten houden.
En jawel, mijn stem telde echt mee. Amusant irritant toen het er even naar uit zag dat we onze stem zouden moeten uitbrengen middels blauwe petjes. In 2023, 30 graden, blauwe petjes op je zwetend hoofd zetten en dan wachten totdat je zeker bent dat je pet geteld is, en nog eens, ter controle. En dat alles 50 keer. Gelukkig werd ons dat bespaard, er werd uiteindelijk schriftelijk gestemd en met de hand geteld.
Lang wachten dus. En warm. Kwam er toch zomaar een enorme meevaller op de schermen: de grandioze finale van de Tour de France. Dank aan de kerel die dat regelde!!
Kort daarna de uitslag van onze stemming. De bubbelfoto daarna heb ik niet afgewacht.
Ben wel heel benieuwd of, hoe en wanneer ze er mee naar buiten komen. En wanneer Sluis verandert.

tot zover een kopietje van mijn facebook begin juli

 

 

 

Burgerberaad Sluis  (28 juni 2023)

 

Het blijft schuren. Eerder al, elders al beschreven, klik hier als je eerder wil lezen. En kijk hieronder.

 

Uiteindelijk leidt het voor mij tot een best wel drastische besluit: ik stap uit Werkplaats 10. Punt.

Natuurlijk wel naar slotbijeenkomst als toeschouwer en om mijn stem uit te brengen. De stem van een uitgelote burger mag tenslotte niet verloren gaan.

Natuurlijk blijf ik Werkplaats 10 volgen. "Zorg voor zorg" blijft een zinvol thema, er ligt een goed plan, duidelijke beslispunten en een kleurrijke presentatie.

 

Meerdere oorzaken voor die drastische stap hierboven.

Belangrijkste is de zeer matige organisatie. Daar kan ik niet mee overweg, te betuttelend, te dwingend, ik ben geen marionet. En communicatief zo zwak, zo vaak te laat met belangrijke informatie, verwarrend, vaak onduidelijk. Dat wordt dan achteraf wel gecorrigeerd, maar dan wordt niet iedereen bereikt.

Ander zwakke punt: werkplaatsen werken niet. Je stopt niet een aantal mensen dat elkaar totaal niet kent, bij elkaar met de opdracht: formuleer een gezamenlijke probleem, bedenk samen een oplossing, formuleer die op correcte wijze en presenteer die aan de hele wereld op 8 juli. Daar moet je als organisatie bovenop zitten, daar hoort een onafhankelijke voorzitter aan gekoppeld te worden. Elders wordt dat wel gedaan, in Sluis ontbreekt dat, werkplaatsen krijgen begeleiding als het eigenlijk al te laat is, als interne groepsrelaties al beschadigd zijn.

 

Tot slot nog de geloofwaardigheid van dit hele project. De voorstellen die er hopelijk uit komen, belanden bij het gemeentebestuur. Samen met de stroom van allerlei andere voorstellen, bijvoorbeeld onlangs die 85 voorstellen vanuit de zorg in Zeeland. En dan moet ik geloven dat .........   ?

 

Mijn optimisme is grenzeloos, maar niet eindeloos.