Terugblik op 2020

 

Ergens oktober 2019 werd de knoop doorgehakt: ik doe het.

 

Plannen maken, bestellen, ploegen, zaaien, wachten, lang wachten. De eerste plantjes, maar niet overal, slechts 25%. Onverwachte plantjes op brake voor- en achtereinden, en op valse zaaibedden. Spannend, echt wel.

En dan eindelijk een buitje, komt er meer boven, weken later nog een buitje en uiteindelijk komt alles boven. Wat een feest, wat een heerlijke variatie in groei en bloei, wat een leven, weelde, al die soorten planten, vogels, insecten, rupsen, larven, kruipend spul.

Eenmaal alles groeit is daar  de bewustwording: had ik veel veel eerder moeten doen.

Mijn wekelijkse rondje is iedere keer weer een verrassend tochtje, in mijn eentje, soms met mijn lief, soms met een belangstellende, verveelde nooit, ook niet in de regen, in de kou, winderig.

 

2021 wordt weer een feest.

 

Halverwege 2020 al viel het besluit om de rest van het land meteen helemaal als natuurgebied in te richten. Een deel ongeveer identiek als het eerste deel, de rest als grasland. Grasstroken rondom en ertussen.

Deel 1 als ruigte, afgestorven (eenjarige) planten, aankomende tweejarigen, spontane woekeraars en ander spul. Mogelijk overwinterend spul wat normaal zou doodvriezen? Massa's zaad overal, dekking, voedsel, een walhalla.

Deel 2 als deel 1 in 2020. Van kaal en onbegroeid in de lente, tot massale zomerse bloemenweelde, royale gevarieerde voedselbronnen.

Deel 3, kort gras totdat de kievit er haar ei legt. Paar maand later weer deel kort en deel in het zaad laten gaan.

 

En de kreek ernaast..... zo laten? De oeverhelling minder steil laten afgraven?  Of over 100 m verbreden met 10 of 20 meter + minder steile helling?

De vrijkomende grond gebruiken voor een keverbank. Mag dat, heb ik het er voor over?

 

Heerlijke toevalligheden: het gebied grenst aan geen enkele weg, lekker rustig. En het gebied is omgeven door productie-akkers, prachtig contrast. Daardoor zie je heel goed wat er komt en gaat, ongezien komen of gaan, vergeet het maar. Wildcamera's rondom en ik kan vanuit mijn luie stoel meekijken.