Zomaar een dag halverwege november, een lichte plek in de donkere ploegvoren

 

 

Zand ?

Een muis z'n huis verdorie.

 

 

Zandkoppen zijn ideaal om te braken, het droogt snel op en biedt vogels de mogelijkheid tot een stofbad.

Dezelfde dag grote aantallen vogels boven de natuurakker, honderd alsniet meer is. Geweldig om te zien, jammer dat ze zo schuw zijn.

 

Een tapijt spinnendraden overal, prachtig weerspiegelend in het magere zonlicht, moeilijk te vangen voor een amateurfotograaf:

 

Als mijn rondje Beuteroek afgerond is zie ik een grote vogel boven de overvloed aan afstervend zaad wiegelen, dat is....., dat  moet....., zou dat......, snel de kijkerd...., natuurlijk vliegt hij helemaal aan de andere kant....., maar dat moet er één zijn, zeker weten!

Plots istie verdwenen, waarnaartoe?

Alle omringende velden zijn leeg geploegd, daar kan hij niet overheen zonder dat ik hem zie. Jawel, een hij, dat is zeker. Hij moet dus ergens op gedoken zijn, een prooi, één uit zo'n zwerm, of een leeuwerik? Zal ik nog een rondje lopen ?  Neenee, te laat, snel naar huis, kijken of het er echt een is, zou ik wel héél héél bijzonder vinden.

 

 December, 28e 2020

 

Laatste bezoek van dit jaar, na dagenlange regen, storm, dretserigheid is het nu prima dagje voor rondje. Lang geleden lijkt het. Zouden ze er nog steeds rondzwermen?

De menne is modderig, het grasland drassig, al gauw koude neuzen en oren maar voor de rest is het er prima toeven. Het groeit nog steeds, bloeit ook, eer piept, fladdert en sjilpt her en der wat, eenlingen of koppeltjes. Na honderd meter in de verte een zwerm, yesss, ze zijn er nog. Langzaam lopen we verder, de zwerm zwermt, daalt en stijgt. Verrekijkers volgen, maar 't is te ver. 't Is ook te koud om lang stil te staan dus heel rustig verder. Ja, we jagen ze op, zwermend zoeken ze een ander plekje maar niet hun heil elders. Ze komen dichter, landen, dicht genoeg om wat te herkennen, groenlingen vooral. Wat duiken ze diep. Behalve .... mooi bruin, zwarte kop, witte kraag en ongetwijfeld partner in stemmig warm fijn getekend bruin, die blijven wat hoger zitten. Meerdere koppeltjes, zeker drie koppeltjes. Roodborsttapuiten. 28 december.

 

 

Eindelijk nadert het water een 'normaal'winterniveau.

Let op

foto's hieronder zijn van kadaver en keutels.

 

 

Een afgekloven haas

met visitekaartje van de afkluiver.