Juni

 

Telefoontje: er rijdt een politieauto naar je auto op je land.

(een gepensioneerd lief, corona, slechte tijd om je auto te verkopen, dus als vogelverschrikker geparkeerd op mijn natuurakker).

Ok, dankjewel, ik rijd er even naar toe en spring op mijn fiets. En ja, daar in de verre verte zie ik de politieauto bij onze Opel Agila staan en 2 agenten lopen zoekend over het land. Ik hijg er stuiterend over hard grasland naar toe. We komen tegelijk bij de geparkeerde auto's aan. Onderweg vroeg ik me af: sta ik fout geparkeerd? Mag je niet weken lang op dezelfde plek staan? (Ik rijd er iedere week een rondje mee en plaats hem daarna ergens anders). Is een soortgelijke auto gebruikt bij een bankoverval?

Nee hoor, niets van dat alles: de heren verbaasden zich over het feit dat er een auto in de polder stond en nergens in de buurt iemand te bekennen. Zou zo maar een verward iemand kunnen zijn, vandaar hun actie. We kletsen wat, waarbij ik uitleg wat de functie van de auto aldaar is, we kijken samen naar gekiemde en niet gekiemde plantjes en wensen elkaar een fijne dag. Had ik natuurlijk wel een foto moeten maken: politie auto in de Beuteroek, gemiste kans, verdorie toch.

En ik heb ze niet gezegd dat ik groot respect heb voor onze politie. Mocht een agent dit lezen: applaus voor jou en al je collega's.

 

Vogelschrikker

 

13 juni. Al meer dan een maand geleden dat het werd ingezaaid. En wat staat er inmiddels? Is er 20% boven gekomen? Hoeveel is er NIET bovengekomen? Bloeiende kamille op de ploegvoren en massa's ganzenmelde vooral op die ene strook 'vals zaaibed". Jawel, het is mooi, spannend, nog nooit was ik zo bewust bezig en aanwezig op 'mijn land'. Een weekje geleden regende het 14 mm. Zou er alsnog allerlei spul ontkiemen en bovenkomen? Afgelopen woensdag: niets nog. Maar deze zaterdag: OVERAL komt er spul boven.  WOWWWWW  wat een feest.

Volgende week wel even hier en daar met de cultivator erdoor.

 

16 juni: weer droog en zonnig, ideaal om de vuulte aan te pakken met de cultivator. Helemaal weg krijgen zal niet lukken. Het valse zaaibed laat zich makkelijk omwroeten, de ploegvoren zijn keihard en de trekker stuitert er overheen. Na afloop ben ik niet ontevreden. Hoe lang was het geleden dat ik op een trekker reed.

's Middags giet het water, 15,5 mm om precies te zijn. Prima voor de droge grond, wordt wel een keer extra rijden met die cultivator natuurlijk.

 

24 juni: twee keer met die cultivator gereden, bloedheet, maar het resultaat is oké. En groeien dat het spul doet. En de vuulte. Kamille, klaproos, varkensgras en ganzenvoet, in ruige ploegvoren.

 

26 juni: warm, 25 plus, maar wat is het er mooi, volop bloei, overal groei, nog steeds ontkiemend spul. Honderden vlinders, de meesten prachtig wit, wat een rijkdom.

 

1.   2.  

 

 3.    4.   

 

5.

 

foto 1: het was droog en er was slechts op twee plaatsen wat opgekomen.

foto 2 en 3: de ommekeer, inhaalslag en weelderige groei.

foto 4 en 5: grondwerken. Kamille op ruige onbewerkte ploegvoor. Her en der stuk ploegvoor 'open getrokken', ook 'vals zaaibed' ondersteboven gezet. Variatie op allerlei manieren. En plaatselijk veel, heel veel vuulte. Leeuweriken, gele kwikstaarten, graspiepers en hazen waarderen dat enorm. En honderden koolwitjes.