Hieronder = 2020.  Voor 2021 even hier klikken of tikken.

 

 

Winter 2019-2020eind meiJuni Juli Aug.Sept.Okt.Nov.Dec.

                                                                                                                 Mijn favorietenMijn patrijsjes

 

                                                                                                                                                        

 

                                                                                                                tb  eigen kweek                                       

Natuurrakker Beuteroek Draaibrug,

hoe het begon (2019).     

 

Een stuk land, vlakbij Draaibrug, West Zeeuws Vlaanderen:

 

Mijn stukje land, genaamd de Beuteroek, klei zo mals al boter.

Jarenlang verpacht als akkerbouwland. Goeie Zeeuwse klei.

 

2019.

Na langdurig wikken en wegen: ok, ik stop met verpachten en ik maak er natuurgebied van. Omploegen, inzaaien, even wachten en een paar maanden later geniet ik van de bijtjes, de bloemetjes, de vogeltjes, vlinders natuurlijk. Hey, vlakbij mijn deur, kijken, ruiken, luisteren, genieten. Mijn land. Genieten en proberen de natuur een handje helpen.

 

Kan dat zomaar?

Ja, als je beetje gek bent, kan dat zomaar.

Nou ja

het wordt wel heel ingewikkeld als je te horen krijgt dat je vette subsidies kunt krijgen. Eerst wil ik niet, want ingewikkeld en je bent aan regels gebonden. Maar hallo, € 2105 per hectare, dan ben je toch gek als je die subsidie niet probeert binnen te harken.

“Subsidie voor boeren ?”

Die vraag stel ik meteen, ik ben immers geen boer. “Nee hoor, U hoeft geen boer te zijn”. Hm, fijn. Heb wel “boerenverstand”. Als ik lees dat boerenorganisaties een stevige vinger in de pap hebben bij de toekenning van die duizenden euro’s, vraag ik me toch af of ik niet beter even boer kan worden.

Verder informeren, studeren, rondvragen, een dagtaak, helemaal niets te genieten, doorzetten, regels opvolgen, stappenplannen uitvoeren om dan te horen dat het geld op is. Misschien volgend jaar, of over drie jaar bij een volgende ronde. Nee hč, ik wil genieten van mijn land en de natuur een handje helpen. Blijkt Zeeland ook nog te werken met clustergebieden die hier ver vandaan liggen. Dus kappen met dat ingewikkelde gedoe, gewoon ploegen, zaaien en genieten. Wie het nu betaalt?

Ik.

En ik bepaal de regels, krijg geen controles, hoef niets te verantwoorden, mag spuiten als het nodig is, ongedierte bestrijden en de boel onderploegen als ik er zin in heb. Dat voelt goed, dat voelt super, gewoon doen en genieten.

Ja ok, het kost geld, veel geld. Maar geniet ik van mijn geld als ik voor de bank sta ? De bank die me zelfs laat betalen om geld aan mijn geld te verdienen. Absoluut niet, maar mijn centen uitstrooien in de Beuteroek dat wordt absoluut genieten met volle teugen.

De voorpret is begonnen.

Een deel van de akker geploegd.

Hoe in te richten?

Wat en voor wie?

Vlinders, bijen, vogels. Patrijzen, zomertortels, stootvogels zijn mijn favorieten.

Het ideale zaadpakket? Geen flauw idee. Dus op zoek. Hulp vragen. Aan boeren en natuurjongens van diverse pluimages uit vele windstreken. Na elk gesprek wordt mijn pakket anders. Begin december moet ik eruit zijn.

Eind november rijd ik 250 km in pokkenweer met fileleed naar Velp. Daar motiveert Vogelbescherming Nl. me enorm. Hoe, dat kun je lezen als je op de volgende knop hieronder klikt (maar kijk eerst ff naar de foto's hieronder)

 

        Patrijzendag Vogelbescherming

 

                       najaar 2019, uitbundig graszaadland na de oogst

 

hieronder maandje later, de kerende ploeg erin, kaarsje recht (met de hand gestuurd!!)

            opweg naar nieuwe bestemming

 

                   

 

Overwinteren en dan het voorjaar 2020 in. Je kunt het hier zien.