November en december

 

Drastische maatregel: 1/3 deel van het centrale perceel platgemaaid. Nog een stuk andere variatie.

Het oudste perceel staat vol koolachtigheid. Geen idee of het bladkool of koolzaad is. Beide soorten zijn er 3 jaar geleden gezaaid en nooit opvallend aanwezig geweest. Kijken hoe het overwintert. Er staat ook nog redelijk kaasjeskruid in bloei en volop kiemplantjes, vermoedelijk met woekerend chicorei ?

Moet er hoognodig eens met een plantenkenner naar toe.

En wat te doen in het voorjaar? Ploegen, voor of na de schapen, de cultivator, maaien, of een combinatie van dat alles?

 

In december wordt het een weekje echt koud, daarna dooit het heel snel met volop regen. De hoge planten houden goed stand. Er schuilt wat klein spul tussen, maar niet die grote zwermen van jaar 1 en jaar 2. Welk zaad is er, wat is interessant voor welke vogel? Kun je honingklaverzaad eten?

Heel veel muizen, torenvalk is er altijd, soms meerdere. Heel veel bruine ratten ook.

Geen patrijs, waar zijn die 9 patrijzen naar toe? Naar boomgaard Olieweg? Of terug naar de Bewestereede waar ze mogelijk vandaan komen, waar in ieder geval afgelopen zomer een klucht van 9 regelmatig gezien is.

 

 

Werken aan presentatie is hernieuwde ontdekkingstocht. En veel werk, kiezen uit al die foto's, filmpjes, nog steeds veel te veel. En het verhaal moet groeien. Toevallig heb ik begin 2023 ook weer twee uitnodigingen om enkele Schelde-presentaties te vertonen. Heb er enorm zin in. En spannend. Plankenkoorts absoluut, zeker voor de première van Beuteroek-presentatie.

De grote zwermen vogels ontbreken dit seizoen. Komt het omdat er dit jaar geen eenjarigen gezaaid zijn, of is het toeval. Er zit altijd wel klein spul, altijd snel, altijd diep in de begroeiing, mysterieus. De geluidjes leer ik nooit vrees ik. Maar blijft heerlijk om er doorheen te banjerslenteren.