3 juni

 

Meimaand is distelmaand. En dus moet er bestreden worden, met de kapper (handhak), snoeischaar, spuitbus. De spuitbus werkte snel, maar niet voldoende, een week later groeide het bespoten spul alweer vrolijk verder. Als dan precies in die periode je rug vast komt te zitten, dan realiseer je je hoe snel alles groeit. En bloeit.

De spuitbus. Absoluut milieu onvriendelijk, maar wel efficiënt. Eerdere oproepen om helpende handen leverden niets op. En dus die bus op mijn bult en op mijn fietsje naar de Beuteroek. 4 x. En morgen nog een keer.

Geen verrekijker mee, geen telefoon/fototoestel. Alsof ze het weten komen allerlei zangvogeltjes heel dichtbij om zich te laten zien en horen. Kleine groepjes, 2-tallen tot 6-tallen, gezellig kneuterend, vinkend en groenlingend.

Behalve de bijna bloeiende akkerdistels, de bloeiende melkdistels, bloeit er nog vanalles. Gezaaid 2jarig spul, maar ook allerlei niet gezaaide kruiden, bloeiend en zaadvormend, voer voor insecten en voer voor vogels.

De 16 kieviten op het buurland speelden de hoofdrol in stukje richting Rondje West. Heb je het gelezen? Een oneindig verhaal. Wil je weten hoe het afgelopen is, stuur dan even een mailtje.

Belgie Nederland 1 - 4. Dat liep goed af  : )

 

Dan kwam ik deze nog tegen in die natuurakker omgeven door eindeloze productieakkers. Soms doet je fototoestel veel meer dan je verwacht : )  En die rietkruisspin bleef wel heel mooi zitten voor de foto.

 

 

 

 

koevinkje en hooibeestje (denk ik)

 

Praktische zaken: de braakstroken zorgen voor lastige keuzes. Er staat nu weer vanalles, bijvoorbeeld de gewone duivenkervel, ideaal voor de zomertortel!!! maar er groeien veel te veel woekerplanten. En distels. En melde. En dus moet er bewerkt worden. Bij voorkeur na de langste dag, maar dan is het te laat.

De honingklaver al geroken als je in de buurt fietst en de wind vanuit de Beuteroek waait. Eigenlijk groeit ook die klaver veel te hard. Wilde bijen, hommels en vlinders lijken daar geen probleem mee te hebben. De overjaarse kaardenbol, die zichzelf uitbundig uitzaait, slaat ook op hol. Er dwars doorheen banjeren lukt me niet meer. Spul staat 2,5 meter hoog. Hakselen is duur, afvoeren nog duurder.

Maar ach, het is zomer, heerlijk weer, het ruist en bruist er en niets doen kan ook goed uit pakken.

 

29 juni

 

Kaasjeskruiddikkopje en geelsprietdikkopje. Vlinders, de eerste redelijk zeldzaam (volgens waarnemingen.nl).

Kan ik om stikstof heen ?

Even heel kort.

Natuurlijk komt er overal stikstof naar benee. Al jarenlang. Ook in de Beuteroek. Door die stikstof groeit alles er keihard en metershoog. Of ik daar blij van word. Jij wel ?

Gaat door die stikstof de biodiversiteit naar omlaag?  Ehmmm,  niet op een natuurakker zoals de Beuteroek. Daar is die diversiteit de laatste jaren alleen maar toegenomen. Maar zonder die stikstof zou die biodiversiteit òòk toegenomen zijn.

Dat keiharde groeien werkt verstikkend, letterlijk. En toch barst het er van het leven. DE uitdaging voor mij is een manier vinden om datgene wat verstikt is, door slim beheer nieuwe kans te geven. Mijn natuurakker zo inrichten en beheren dat stikstof haters en stikstof liefhebbers elkaar niet in de weg zitten. Uiteraard zonder dat het me veel kost en met de garantie van voedsel en beschutting het jaar rond.