Eerder dit jaar: interview RTV Scheldemond hier te zien en te beluisteren

(8 minuten is lang, is echt goed, geeft volledig beeld over

doel, motivatie, toekomstvisie)

April 2022

 

Drone video hier te bekijken.

 

Behalve video's maakte Fresh Frame uit Eede  (Aardenburg) ook foto's. Geeft wel een andere kijk op de Beuteroek Draaibrug en op de uitgestrekte monotone productieakkers eromheen.

Van links naar rechts:

De patrijzen verdwenen, lijkt het, en dus loop ik er weer wat vaker.

Tweede paasdag

loop ik er

heerlijke dag, alles groeit keihard

een ruime omtrekkende beweging om mijn pas gegraven observatieput te bereiken. Zonnetje, leeuweriken, in de verte, zuidelijk buurperceel, tel ik 14 kieviten. Lopend door het jongst ingezaaide perceel dartelen er vanuit het niets zomaar een achttal hazen om me heen, niets bangig, druk bezig met achter elkaar aan rennen, redelijk gangetje maar niet echt hard, en precies vandaag heb ik geen fototoestel bij me!! Dit overkwam me nooit eerder, dit overkomt me nooit meer. Weer zo'n "mijn dag kan niet meer kapot" momentje.

Afdalen in de observatie put, ontspannen op houten vouwstoel, voeten op de rand, uitzicht over het grasland en land van de buren. Vandaag nauwelijks klein spul, wel de vaste leeuweriken en graspiepers. De bossen winterrogge staat al een meter hoog, perfecte camouflage. Enkele territorium-grens-vluchten, die tragere vleugelslag, wiebelend, drie mannen inspecteren / markeren grenzen. Het grasland hoort er duidelijk bij, maar er zit niemand op. Wel op de kale akkers van de buren. Het gekievit vult de stilte luidruchtig, heerlijk geluid, prachtige vogels. Wat is me meer waard, 1 koppeltje patrijzen of 14 kieviten? Komen de kieviten uiteindelijk naar het grasland als hun kale akker weer wordt bewerkt? Of ontsnappen ze aan de machines en komen ze straks met hun kuikens hier eten? Is kruidenrijk akkerland beter? Ja, tuurlijk. En de manier waarop die 300 schapen tekeer gingen in die ene strook vogel-insecten-zaadmengsel, alles, fris groen of dor uitgedroogde zaadstengels, alles verdween, kaal land verscheen, kaal genoeg voor de kievit? Volgend jaar 300 schapen door de hele Beuteroek laten zwerven? Willen ze dat, eind maart bij voorkeur, krijgen ze dat gevarieerd redelijk kaal, wat groeit er terug, welke plantjes verdragen geen begrazing. Na klein uurtje krijg ik houten kont en kruip uit de put. Waar zijn die hazen ? Ik ga ze achterna .....