Septemberen.

 

Nazomeren, tijd van veel van alles. Veel rijpe zaden, veel bloemen, veel insecten. En geleidelijk aan komen er steeds meer vogeltjes, eerst kleine groepjes, vaak een stuk of zes. Dan wat meer, 20 stuks, meerdere troepjes die af en toe samen vliegen maar dan ook weer weg van elkaar. Vliegend onherkenbaar, als ze geland zijnmeteen onzichtbaar. Geluidjes die op elkaar lijken, putters groenlingen zeker weten. Zichtbaar op zonnebloem en kaardenbol. Maar ook voortdurend verborgen geluidjes.

Ander klein spul, kruipend, lopend.

Torenvalk sporen bij de hier en daar geplante stokken, witte schijt en zwarte braakballen

Hazen groot en klein. Bosfazanten.

Op de foto's zomaar wat beestjes. Huisjesslakjes in het grasland, daarin ook ontelbare aantallen langpootmuggen. Op een avond, het heeft geregend na een vrij lange droge periode, vliegen er bij elke stap door het lange gras tussen de 10 en 20 langpoten op!!! Reken dat eens om naar 2,5 hectare grasland. Opvallend: niemand die het in de gaten lijkt te hebben, geen gulzige vogel te zien aan in dit 'tafeltje dekje land". Tijd van veel van alles.

 

Het tweejarige deel is hoog en ondoordringbaar. Te hoog? Zal ik kale plekken maken, das wel zwaar werk. Enkele dwarspaden geforceerd. Honingklaver tot twee meter hoog langdurig bloeiend. Boekweit nadrukkelijk aanwezig. En kaardenbol, veel te veel kaardenbol vrees ik. Maaien, hakselen, gecombineerd met afvoeren, of gewoon alles op zijn beloop laten? Het laatste is wel het makkelijkst en goedkoopst.

Braakstroken staan groen, de oudste stroken giga veel kruiskruid, tegen de watergang zuring (vanuit de watergang vermoed ik). Distels en distelbestrijding. Melkdistels met de kapper (houweel), akkerdistels nog even afwachten, en dan spuiten of cultivator? Als jij meekappen wilt, laat maar horen.

Heel benieuwd naar het derde jaar.

 

 

Eénjarige deel: totaal anders dan wat ik vorig jaar zaaide, hoewel de zaadsamenstelling vrijwel hetzelfde was. Maar dit jaar geen verspreide opkomst door droogte. Totaal andere volgorde en dichtheid van opkomst. Bladramenas had vorige jaar de overhand en was nu nauwelijks zichtbaar. Waar de zaaimachine haperde werd niets of weinig gezaaid. Onkruiden profitereren, waaronder de melkdistel. Minder dicht gezaaid pakt goed uit, is daardoor toegankelijker en de bodem makkelijker bereikbaar. Braakstroken alleen aan de lange kanten 1 werkbreedte, vooral gevuld met varkensgras. Heel benieuwd wat het volgend jaar zal doen.

 

Grasland groeit hard. Het zaadstro staat zaadloos overeind en geeft het perceel een bijzonder kleurtje. Heel benieuwd hoe het evolueren zal. Waardevol genoeg of de ploeg erin en verpachten om de onterechte waterschapsbelastingen te betalen ? (Daarover maandenlang van kasje naar muur gestuurd. Provinciale Staten benaderd, anderhalf lid reageerde).

Komen er weer schapen om het kievitenkort te zetten?? Dat moet dan wel een grote kudde zijn!

 

             Rust en variatie, niets moet en alles mag. Jip&Janneke.

 

 

 

mailtje