Oktober 2021.

foto Jan Schouten Voorschoten

 

De overdaad van september duurt voort. De zwerm zangvogeltjes groeit, 100 stuks op maandag 11 oktober, een week later zelfs 200, genieten. De foto hierboven toont 100 kleurrijke distelvinken (putters). Verder regelmatig groenlingen en vinken. En kepen. Vier had ik er goed in de kijker, op dat moment waren het vreemde vogels voor mij. De keep dus. Misschien moet ik eens een soortenlijst aanleggen?

De torenvalk komt daar dan ook op. Is er vrijwel altijd en maakt veelvuldig gebruik van de paar palen die ik er geplant heb. Ook regelmatig te zien bovenop de hoogste zonnebloemen en laat ook daar braakballetje achter.

Zomaar uit het niets: akkerdistels in grote hoeveelheden. Waarom nu plotsklaps, waarom daar, geen idee. Maar ze moeten wel bestreden. Eerdere oproep voor een paar vrijwillig helpende handen leverde niets op : (   

Nadenken over de komende winter, over volgend jaar. Alles zo laten staan of actie ondernemen. De eerste optie is gratis, de tweede kost geld. Een goed plan zou het kiezen makkelijker maken, maar dat plan heb ik nog niet.

Maar 't blijft mooi.

 

foto's Jan Schouten, Voorschoten

 

mailtje