Spannende maand maart, is de Beuteroek klaar voor kievit en patrijs? Het gras staat korter dan het lijkt, dat zit wel goed denk ik. Kijk maar naar de foto's, als je zo de hele brokke bekijkt, oogt het heel anders dan wanneer je recht naar omlaag kijkt. De ene foto genomen in het begraasde deel, de andere in een niet begraasd stukje ernaast, zoek de verschillen. Of het snel terug aan zal groeien? Nee, verwacht ik niet, behalve wat schapenkeutelarij is er geen bemesting. 15 maart zag ik er voor het eerst kieviten buitelen, zegt nog niets want ze buitelen overal, verkennend, maar extra mooi gezicht.
Er verscheen plots een bruin schaap! Populaire gast.
Patrijs heb ik na die januari-melding nog niets van gezien. Wel veel haas en veel leeuwerik, toch ook twee rode lijst vullers. Op 15 maart ook nog altijd ruim 100 zangvogeltjes, die zijn eigenlijk nooit echt weg geweest. Viel me op dat ze af en toe met z'n allen lijken te verdwijnen tussen de kluiten en ploegvoren. Om even te rusten? Slapen ze daar ook? Blijft prachtig om ze te zien zwermen. Ook de holenduiven waren er weer, 75, die had ik deze maand nog niet gezien. 15 maart is het killig en nat, de tweejarige planten houden zich nog gedeisd. Wat moet ik doen met de braakstroken? De cultivator erin, er staat wel heel erg veel melkdistel.
Even voor wie er, net als ik, niet in thuis is: voor landbouwgrond betaal je jaarlijks € 85,35 per hectare belasting. Voor natuur € 8,19 per hectare.
Maar goed, das iets om me later eens op te focussen, eerst intens genieten van de lente : ) kGa die schaapjes missen als ze straks weg zijn!
24 maart
Alle braak van vorig jaar gecultivatord, teveel gras en melkdistel. Voorin de driehoek niet gedaan, dat zijn dus nog de ploegvoren van 2019.
Dode Canadese gans. Waar komt die vandaan. Borstkas helemaal uitgevreten en schoongelikt, botten ledematen dwars door gebeten.
Heel veel jonge kiemplantjes, benieuwd wat er terug zal komen vd éénjarigen.
Vrijdag 26 maart gaan de schapen eraf, alle ruimte voor kieviten die wel al aanwezig zijn maar niet met veel.
28 maart
Ze zijn weg, opladen ging vlot, 2 verdiepingen hoog. Het gras is kort, maar niet superkort. Hoe snel groeit het terug? Fout gras blijkt misschien helemaal niet zo fout te zijn. En wordt het kruidiger nu er niet meer gespoten wordt? Ideaal voor mijn portemonnee zou zijn dat ik er een jaar lang niets aanhoef te (laten) doen. Natuurlijk ben ik eroverheen gelopen, niet meer tegen gehouden door schrikgaas. 2 zingende leeuweriken.
31 maart
Een paar zomerse dagen. Het is een doden-zone geworden: de bisamrat, de Canadese gans, een haas, een holenduif. Allemaal zonder kop. Gans zonder poten, dacht eerst dat het een buizerd was, eentje van het koppel dat in de buurt zit? Zo van de overlever treurt om de overledene, menselijke denkwijze past niet altijd. Zeker zijn van namen en geen aannamen. Geen buizerd, een bruine kiekendief dan? Of een Canadese gans? En waar zijn die poten, welk dier eet poten? Heb heel secuur gezocht maar slechts enkele verwaaide veertjes. Bunzing is mogelijke dader, met name door de 'tafelmanieren'.
De zangvogelzwerm (zvz) was weer aangegroeid, kleine 100, heerlijk geluid.
Wildcamera: die kat regelmatig, wandelend, rommelige vacht; hazen, één keer rammelend; kraai vol in beeld, graspieper met daarboven een flink deel van de zvz; muizen; fazant; holenduiven, kraai, rennende hazen, eethaas. En op de onderste foto een graspieper, maar kijk daar zeker ook eens in de linkerbovenhoek!!
rammelen maar
ze waren er met meer dan 100
geen enkele opname van hennen
ochtendnevellicht
de DOW fikt het haas niet
ben ik in beeld
jawel, de allereerste foto van de zwerm zangvogeltjes.
Van bovenstaande hoofdrolspelers heb ik ook filmpjes. Wil je die ook zien, laat even horen, dan stuur ik ze via Wetransfer.