foto Jan Schouten

Samen met Hans Jonker

verzorgt hij fantastisch mooie foto's

te zien op fotoprikbord.nl

Het kievitenplan is best wel bijzonder, voor een groot deel zelf verzonnen, voor een deel gebaseerd op jeugdherinneringen, voor een deel op potjes ouwehoeren. En ook wel beetje gelezen (zie hieronder).

En absoluut ook gebaseerd op mijn portemonnee!

Het foute gras stond er al, fout want het is Engels raaigras, een cultuurgrassoort, niet bosserig genoeg. Een aantal jaren graszaadproductieland, vorig jaar nog (2020).

Kieviten op kaal akkerland, jaarlijks zie ik dat ze overal proberen, ook voor mijn deur bijvoorbeeld. Heel soms wordt het wat, meestal worden legsels of kuikens platgewalst door een of andere noodzakelijke bewerking. Nestbescherming? Vrijwilligerswerk, waardevol, maar je moet ze wel hebben čn het moet strak georganiseerd worden čn het veroorzaakt verstoring.

Ook in de Beuteroek zag ik vorig jaar kieviten. Bij de buren zat er zelfs koppeltje te broeden in een snel groeiend graszaadperceel, totdat er mest uitgereden werd. Dikke sh.. voor dat koppeltje. Ook fout gras trouwens!

Mijn gras is nu (jan. 2021) niet meer malsgroen, daaraan herken je onbemest grasland. Toch te lang. Kort maaien? En afvoeren? Schapen erop? Waar vind je schapen?

Bij het Zeeuws Landschapsbeheer . Lopen er straks dik 200 schapen, hopelijk lang genoeg om het goed kort te zetten. En al die keutels? Ideaal voor beestjes? Geen idee, 't is spannend, leuk om uit- en te onderzoeken.

 

Achtergrondinformatie inkijken?  Twee sprongen er voor mij uit, allebei uit het buitenlands Vlaanderen.

De pakkende titel "Worden Vlaamse kieviten kinderloos oud" vind je hier.

Om te zien hoe ze de eerste Vlaamse kieviten akker hebben opgezet, kun je hier klikken/tikken.

Meer info over de schaapskudde die komt helpen, klik of tik hier.

 

 

mailtje

 

 

 

Overzichts blad