juni

 

2021 is tot nu toe een fantastisch hazenjaar. Dat ze dol zijn op rennen, wist ik wel. Maar nooit eerder zag ik ze een gat in de lucht springen!

 

 

 

1 juni: het pasgezaaide komt al boven. Onkruid ook. Komt het doordat het zo nat is, of had ik toch eerst 'vals zaaibed' aan moeten laten leggen?

Nog altijd 8 kieviten, alarmerend, niets meer, niets minder.

In het overjarige deel is bladkool ver uitgebloeid. En de rogge (?) groeit er als kool.

 

                                                                                  

 De Beuteroek kwam langs op facebook, een verwijzing naar deze website.

 

En mijn stukje voor Rondje West staat er deze week in. Zonder foto's, das wel jammer, maar beetje aandacht kan nooit kwaad.

 

Een klein zangvogeltje, vrolijk riedeltje, maar ik ken vogel noch riedel. Ben daar ook heel slecht in. En je krijgt dat spul ook nooit eens gewoon goed op je netvlies: altijd te ver, en/of tegen de zon, of half achter een plant verborgen.

Idee: opnemen!! Niet de vogel, want die zit te ver, maar het riedeltje. En dan thuis alle riedeltjes van alle kleine grijs bruine vogeltjes beluisteren totdat ik er helemaal tureluurs van ben en nog steeds geen flauw idee. Dan maar twee hulplijnen ingeschakeld.  Wat fluit er in de Beuteroek ...... mijn tweede hulplijn heeft nog niet gereageerd. Zouden ze het met elkaar eens zijn. Of zal mijn gedacht bepalend zijn? Eigenlijk weet ik het al, maar op gevoel mag je zulke waarnemingen niet baseren........

 

2 juni: een zwoele warme dag, absoluut geen dag om melkdistel af te kappen, maar moet gebeuren. Over de pas ingezaaide akker slenter ik totdat de eerste kievit opgaat. Meteen ga ik andere kant op, verlaat het zaailand, stap in ploegvoor en leunend op mijn kapper (houweel) kijk ik in het rond. Zes kieviten, verdeeld over de smalle stroken braak, het zaailand en het grasland. Wel warm hoor, vol in de bakkende zon en juist daar geen zuchtje wind!! Midden op zaailand staat een mannetje donkerzwart en fors te wezen. Hij verloopt niet, observeert het terrein? Verderop in het grasland staat er nog zo één. Het gras heeft groeistuipen, dus hij valt niet echt op. Zowel in de linker als in de rechter braakstrook loopt een kievit schijnbaar doelloos wat te heen en weren. Het zweet loopt inmiddels in straaltjes! Na even deppen is de linkerkievit verdwenen. Nee, absoluut zeker, heb niets zien vliegen! Verrek, half uit beeld door een bobbel Zeeuwse klei ontdek ik haar (denk ik) weer. Zit ze op een nest? Juist in die smalle strook onbewerkte ploegvoor, begroeid met hier en daar wat kruiden. Dat moet ik zeker weten.

Oriëntatie punten zoekend ga ik die kant op, welke bobbel grond, staat er een sprietel die afwijkt, niet echt. Wel zie ik op de rand van de ploegvoor witte vlekken. Bij de zevende vlek rechtsaf? Als ik een 30 tal meters gelopen heb, verdwijnt kievit redelijk onopvallend. Ze loopt de zaaiakker op en verwijdert zich snel maar geluidloos, richting daar ongeveer waar ook die stoere man staat. Maar ik focus op de zevende witte vlek. Dichterbij komend kies ik een kluit waarachter ik het nestje vermoed en 't is meteen raak.

Wowwww.....

Een nest met 4 kievitseieren, wat een feest !!

 

 

 

Uit de buurt blijven, geen geursporen richting dat nest, maar natuurlijk kriebelt het, dus ga ik af en toe eens van ver weg gluren door de verrekijker. En jawel, de weken na die 2 juni zie ik ze er nog, eentje op het nest, een ander waakzaam een eind verder, en het hele groepje alarmerend hoogvliegen als ik ergens loop. Ook als ik ver van dat nestje ben. Ligt er nog ergens een nest, lopen er jongen, zitten/zaten ze in de tarwe, tussen de aardappelruggen van de buren?

19 juni, broeierig warm, alles groeide hard de afgelopen weken, het nest en de broedende vogel zijn niet meer zichtbaar, het aantal kieviten lijkt gehalveerd. Wel duidelijk zichtbaar de 'hangende pootjes vlucht'.

Het overjaarse deel is inmiddels 2 m en hoger, insecten volop, onbekende vlinders ( lijkt op distelvlinder, iets kleiner, veel sneller, bewgelijker, schuwer ) . Chigorei en honingklaver lijken overheersers te worden, kaardebol komt redelijk mee, luzerne is minder nadrukkelijk aanwezig. Vandaag zag ik er een zwerm van 50 vogeltjes. De grof bewerkte braakstroken lijken redelijk bevolkt met insectenspul. Ok, weet ik natuurlijk niets van. In ieder geval is het meer dan in de aanpalende akkerbouwakkers. Veelmeer.

21 juni, 33 mm regen en plots veel kouder. Wildcamera ruim 50 m bij het nest vandaan, staat er nu 3 volle dagen, hoe groot is de kans om  4 kievitenkuikens voor de lens te krijgen, en is de batterij nog vol na al die opnames van heftige regenbuien?

23 juni, de wildcamera is een mooi excuus om alweer rond te struinen, 's avonds. Een viertal kieviten vliegt rustig alarmerend in het rond als ik kris kras het perceel doorkruis. Daar waar ik het nestje vermoed is niets te zien, logisch want er groeit een weelderig kruidentapijt. Het metershoge bos zoemt en is alleen nog met veel moeite te doorkruisen. Vogelgeluidjes aan alle kanten, flitsen maar altijd kort, riedeltjes die ik niet eerder hoorde. Na een omtrekkende beweging kom ik weer uit daar waar ik het nestje weet. Ongeveer. Verborgen in de rand van het metershoge gewas zie ik een kievit weg sluipen. Verdorie, ik dacht dat ik onzichtbaar was, nou ja, maak natuurlijk wel een hoop herrie om dat 'bos' te doorkruisen. Ik stap eruit en kan het niet laten om toch even richting weggeslopen kievit te lopen.  Wowwww, wat is de vuulte hard gegroeid : )   en wat zijn ze mooi !!

 

         

 

mailtje