juni

 

2021 is tot nu toe een fantastisch hazenjaar. Dat ze dol zijn op rennen, wist ik wel. Maar nooit eerder zag ik ze een gat in de lucht springen!

 

 

 

1 juni: het pasgezaaide komt al boven. Onkruid ook. Komt het doordat het zo nat is, of had ik toch eerst 'vals zaaibed' aan moeten laten leggen?

Nog altijd 8 kieviten, alarmerend, niets meer, niets minder.

In het overjarige deel is bladkool ver uitgebloeid. En de rogge (?) groeit er als kool.

 

                                                                                  

 De Beuteroek kwam langs op facebook, een verwijzing naar deze website.

 

En mijn stukje voor Rondje West staat er deze week in. Zonder foto's, das wel jammer, maar beetje aandacht kan nooit kwaad.

 

Een klein zangvogeltje, vrolijk riedeltje, maar ik ken vogel noch riedel. Ben daar ook heel slecht in. En je krijgt dat spul ook nooit eens gewoon goed op je netvlies: altijd te ver, en/of tegen de zon, of half achter een plant verborgen.

Idee: opnemen!! Niet de vogel, want die zit te ver, maar het riedeltje. En dan thuis alle riedeltjes van alle kleine grijs bruine vogeltjes beluisteren totdat ik er helemaal tureluurs van ben en nog steeds geen flauw idee. Dan maar twee hulplijnen ingeschakeld.  Wat fluit er in de Beuteroek ...... mijn tweede hulplijn heeft nog niet gereageerd. Zouden ze het met elkaar eens zijn. Of zal mijn gedacht bepalend zijn? Eigenlijk weet ik het al, maar op gevoel mag je zulke waarnemingen niet baseren........

 

2 juni: een zwoele warme dag, absoluut geen dag om melkdistel af te kappen, maar moet gebeuren. Over de pas ingezaaide akker slenter ik totdat de eerste kievit opgaat. Meteen ga ik andere kant op, verlaat het zaailand, stap in ploegvoor en leunend op mijn kapper (houweel) kijk ik in het rond. Zes kieviten, verdeeld over de smalle stroken braak, het zaailand en het grasland. Wel warm hoor, vol in de bakkende zon en juist daar geen zuchtje wind!! Midden op zaailand staat een mannetje donkerzwart en fors te wezen. Hij verloopt niet, observeert het terrein? Verderop in het grasland staat er nog zo één. Het gras heeft groeistuipen, dus hij valt niet echt op. Zowel in de linker als in de rechter braakstrook loopt een kievit schijnbaar doelloos wat te heen en weren. Het zweet loopt inmiddels in straaltjes! Na even deppen is de linkerkievit verdwenen. Nee, absoluut zeker, heb niets zien vliegen! Verrek, half uit beeld door een bobbel Zeeuwse klei ontdek ik haar (denk ik) weer. Zit ze op een nest? Juist in die smalle strook onbewerkte ploegvoor, begroeid met hier en daar wat kruiden. Dat moet ik zeker weten.

Orientatie punten zoekend ga ik die kant op, welke bobbel grond, staat er een sprietel die afwijkt, niet echt. Wel zie ik op de rand van de ploegvoor witte vlekken. Bij de zevende vlek rechtsaf? Als ik een 30 tal meters gelopen heb, verdwijnt kievit redelijk onopvallend. Ze loopt de zaaiakker op en verwijdert zich snel maar geluidloos, richting daar ongeveer waar ook die stoere man staat. Maar ik focus op de zevende witte vlek. Dichterbij komend kies ik een kluit waarachter ik het nestje vermoed en 't is meteen raak.

Wowwww.....

Een nest met 4 kievitseieren, wat een feest !!

 

 

mailtje