En plots, totaal onverwacht, was het winter. Eerst wat aarzelende sneeuw, daarna toch nog wat centimeters die echt bleven liggen. En vriezen, vorst waarvoor je de buitenkraan moet aftappen, fruit, aardappelen, bloembollen in huis bewaren, mijn container suikerbieten ook, gieters, regentonnen en vergeet je plantenspuit niet.

Het vroor dat het kraakte. Prima, laat maar lekker die doorbloeiende eenjarigen kapot vriezen, ontkiemende onkruiden gaan er aan, nou ja, een deel toch. En sporen, tsjonge wat een sporen!!

Vogelsporen, nog altijd die 150 zangvogeltjes en een zwerm van dik 100 holenduiven, vrijwel alle sneeuw in die 2,5 ha is vertrappeld en de zaadvoorraad zie je minderen, geweldig.

Ah en eind januari was er een melding van een roepend patrijzenmannetje, niet zelf gehoord, maar zulk nieuws is fantastisch. Waar zaten ze de afgelopen maanden? Zijn er nog wel, ik zie er al maandenlang niet één.

Winterfoto's.                                                                                                                                                      (Verderop februari na de vorst).

 

         

 

     

 

 

't Ging dooien.

Natter dan nat, hoe komt het toch dat smeltwater altijd natter is.

Nog altijd veel sporen, zelfs zonder sneeuw toch opvallend. Wildwissels als strepen door het land, makkelijk om wildcamera's te plaatsen.

Een bisamrat zonder kop, ver van de watergang, feest voor een koppel buizerds.

Na de winterstuip waren de zangvogeltjes en de holenduifjes totaal verdwenen. Een kleine week later zat er weer een kleine zwerm zangspul, met moeite een 50tal.

Een zingende leeuwerik half februari, terwijl ik kou kleum.

Of dat koppeltje blij is met de schapen ?

 

 hazenleger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wildwissels, twee platgelopen paden die samen komen

ook hieronder is de boel platgelopen.

Zonder kop, een bisamrat. Een tweetal buizerds was zeer enthousiast. Maar ik verdenk Reintje?

waarheen

spectaculair? nee. maar altijd boeiend

mailtje