Beuterbriefje nr. 3, mei 2024.
Mooi hè. Donderdag, 16 mei, de dag dat het urenlang regende, pas stopte bij 22 mm in de namiddag. Zeiknat dus. Te nat om te knielen of even plat op je buik te gaan, maar wel even fotootje natuurlijk. Gewoon heel erg mooi, opvallend tussen het verouderde Engels raaigras. Is een naam belangrijk? Nee. Maar met de huidige apps ga je toch even kijken, duidelijke foto, kan geen probleem zijn. Toch wel .... . Ok, een orchidee, maar welke, daar krijg ik geen zekerheid over. Apps kunnen zo dom zijn! Dus vraag ik een kenner, die weet het meteen en heel zeker: bijenorchis. Een afwijkende, lichtere vorm. 25 jaar geleden zeldzaam in Zeeland, nu niet meer.
Straf: precies in de maand dat ik met een
hommelcursus gestart ben, ontdek ik de bijenorchis. EN ! Twee keer een Aziatische hoornaar in mijnen nof. Plus een Europese hoornaar. Echt groot, best eng. Toevalligheden.Maandag 20 mei ga ik terug om meer foto’s te maken van die licht gekleurde bijenorchidee. Ik ken mijn Beuteroek als mijn broekzak, dus die best wel opvallende bloemen terugvinden, kan geen probleem zijn.......
Anderhalf uur zoeken later, niet terug gevonden. Maar wel een andere schoonheid. Twee zelfs. De niet afwijkende versie.
Die hommelcursus is vooral met de bedoeling om mee te werken aan het ‘hommel-meet-netwerk’. Je kiest dan een gebied waar je regelmatig op vaste punten het aantal hommels telt. En doorgeeft. Jarenlang. Om zo een beeld te krijgen van toe/afname in heel het land. Vraag me wel af of ik slim genoeg ben. Ik dacht dat ik best wel al een paar hommels kende, nee dus. En voor het gemak zijn er per hommelsoort ook nog eens allerlei afwijkingen, er zijn ‘nephommels’, en koekoekshommels! Die laatste lijken op een ander soort hommel, maken geen eigen nest, maar leggen eitjes in het nest van een andere ‘echte’ hommelkoningin. Oh ja, en natuurlijk heb je naast de grote dikke koninginnen de werksters, die zijn in mei heel klein. Die kleine werksters voeden grotere werksters op, en na een tijdje ook mannen, en bij sommige soorten zien de mannen er dan net weer iets anders uit. Pfff ..... en na een tijdje kunnen ze er wat versleten uit zien, verkleuren ze door de zon, of worden smerig. Moet je allemaal uit elkaar houden. En niet verwarren met hommelvliegen.
Patrijzen telt makkelijker! Maandenlang zag ik er een koppel, tot eind april. Daarna geeneen meer. Weg of broedend? Ze zijn schuw en sluw en nu de begroeiing uitbundig groeit moet je wel heel veel geluk hebben ze te zien. Kan dus best dat er straks 12 kuikens rondlopen. Samen met de leeuweriken, graspiepers en rietzangers die ik er vrijwel altijd zie en hoor. Torenvalkjes, buizerds en kiekendieven ook regelmaat. Begin mei zelfs enkele keren een koppel kiekendieven ....... stel je voor, broedende kiekendieven in de Beuteroek, vlakbij patrijzennest, iedereen is welkom. Had ook weer een vos op m’n wildcamera. Vond er kippenveren, van verre gekomen!! Kortom, het bruist er van het leven.
Melkdistels, speerdistels, akkerdistels vieren er ook feest. Heb jij zin om te helpen ze in toom te houden, laat je horen hè. Jouw bijdrage in deze week van de biodiversiteit. (Nou ja, heb deze week al staan distelverordenen, dus wordt wel andere week, jij mag kiezen).
Heel vaak de koninginnenpage afgelopen maand.
Het plan om een stukje opnieuw in te zaaien is in het water gevallen. Uitstellen. Tijd om een nieuw zaadmengsels samen te stellen? Meer hommelbloeiers in april/mei bijvoorbeeld. En meer terugkomers. Meer spul dat tot in het voorjaar zaden in de aanbieding heeft. En wat te doen tegen de te uitbundige kaardenbollen? En de oprukkende verstikkende speer- naast de verboden distels?
Tot slot even over kieviten. Was anders dan andere jaren, soms zag je er wel, dan weer helemaal niets. Nu zit er slechts een koppeltje of drie, vaak op het kortste gras, maar totaal geen fel territorium gedrag. Kortom, het blijft boeien en verrassen.
Foto’s: kleine dieren zetten de wildcamera niet aan, de grote wel.
tot de volgende keer