Eens kijken naar wat anderen doen. Eerder al liet ik me rondleiden in Burgh Haamstede (patrijzenproject) en in Waterdunen (met o.a. strokenteelt).
Afgelopen donderdag 9 februari bezocht ik een bijeenkomst van de ZMF (Zeeuwse Milieufederatie) over ervaringen met 3 jaar strokenteelt. Uitleg via een 5-tal presentaties.
Op een regenachtig dag helemaal naar Middelburg. Ruim op tijd vertrekken, ruimte om Middelburg te verkennen. De reis verliep stroefjes, dus veel verkenningstijd was er niet, niet zo erg, het regende. Heb je ooit in de gietende regen gestaan met een paraplu die je nog nooit eerder gezien hebt en niet open krijgt? In Middelburg, onze mooie hoofdstad. Ik garandeer je dat dat een prachtig gezicht is, tenzij je zelf de hoofdrol speelt. Afijn, uiteindelijk klapte dat ding open zodat mijn inmiddels natte haardos verder droog bleef. En ik was echt niet van plan die paraplu ooit weer dicht te doen.
Ok, terzake, de Zeeuwse bibliotheek dus, kelder van, soep en broodjes.
Helemaal klaar voor de presentaties, daar kwam ik immers voor.
Hieronder wat indrukken aangevuld persoonlijke denksels.
Als eerste Suzan van Straten, over Zeeuwse Landschap ervaringen met strokenteelt en invloed op akkervogels. Had haar in Burgh-Haamstede als gids, dus gesneden koek voor me. Haar presentatie kun je hier bekijken.
Ongesneden koek was de presentatie die volgde:
(Die presentatie kun je hier bekijken.)
Dat derde paasei wilde bij mij niet landen, maar verder een verhelderend verhaal.
Plaaginsecten, natuurlijke vijanden, ziektes en het voorkomen daarvan, daar draait het om. Wat jammer dat ik plots geconfronteerd word met "Non-viruliferous aphid", maar ondanks dat kan ik blijven volgen. Jaloers word ik als ik vervolgens te zien krijg hoe uitgebreid er naar insecten gezocht is, dagenlang op knietjes in het veld, en met geduld en kennis van zaken wat betreft het op naam brengen, uitmondend in sprekende grafieken. Daar lees ik, amateur, dan in dat sluipwespen en zweefvliegen heel belangrijk zijn, gewoon omdat ze er zijn als de eerste bladluizen aankomen. (Let op, das mijn interpretatie).
Zaken die raakvlakken hebben met mijn natuurakker en met wat ik uitspook in de Beuteroek.
Die natuurlijke vijanden moeten immers wel in de buurt zitten. Of dat lukt met wisselende stroken? Ja, als je ze regelmatig opnieuw inzaait wel. Maar dan heb je overlap nodig, moet je eigenlijk altijd zorgen dat je drie stroken hebt, een 'daarzittenze-strook, de daarzatenze-strook en een daarzullenzezitten-strook'. Handiger lijkt me een robuuste natuurakker, in de buurt, op vliegafstand, loop- of kruipafstand. Is dat al uitgezocht, hoever beestjes kruipen, lopen of vliegen. Voor de plaaginsecten èn voor de natuurlijke vijanden. Ja, en die windrichting, nooit aan gedacht maar dat speelt ook een rol, zeker. Vliegen plaaginsecten eerder, makkelijker en daardoor verder tegenwind dan natuurlijke plaaginsecten-eters? Of omgekeerd. Kun je dat een beetje aansturen, zonder moeilijk moeilijk?
Wortelen en uien, hoe ze elkaar kunnen helpen, dat heb ik 40 jaar geleden al in mijn moestuinaantekeningensysteempje genoteerd, mooi om dat nu terug te horen. Wat wist ik van trips? Niets. Nu wel, beetje toch. Boeiend verhaal, en ook hier vraag ik me af: waar komen ze vandaan? En hun natuurlijke vijanden, zitten die zich uitbundig te vermenigvuldigen in mijn gevarieerde natuurakker, zoja kun je ze lokken, afschrikken?
Praktische problemen strokenteelt, dat het moeilijker en meer werk met zich meebrengt, vanzelfsprekend. Daarvoor een machinepark ontwikkelen?? Poeh. En dat in combinatie met minder opbrengsten, haal je nooit. Wachten op robotisering? Tot het moment dat dat werkt, blijft het priegelwerk, volgens mij moet je de piste "juiste insecten op de juiste momenten paraat hebben / activeren". En daar kan een robuuste natuurakker een rol gaan spelen. Is er misschien iemand met kennis van insectenzaken, die eens een seizoen op mijn natuurakker op jacht wil gaan? Als vrijwilliger, mijn natuurakker vangt geen vette subsidies.
Die stroken ...... precies op het moment dat vrijwel overal grote percelen gerealiseerd zijn. Precies op dat moment vragen aan boeren om al die supermakkelijke vierkante/ rechthoekige hectares weer te versnipperen, dat gaat echt niet lukken. Alleen bij de echte hobbyisten of mbv giga-subsidies, dat kan niet de bedoeling zijn. Toch nog kansen voor een natuurakkerweb? Grote natuurakkers barstensvol natuurlijke vijanden tussen grote reguliere akkerbouwakkers. Geen gepriegel. En omdat je niet hoeft te investeren in een nieuw machinepark, geen nieuwe werkwijze hoeft aan te leren, heb je wat speling, mag de oogst ook best ietsje minder zijn. Neenee, subsidiegeld niet afschaffen, maar gebruiken voor die robuuste natuurakkers. Mijn natuurakker kost maar een paar honderd euro per hectare. 56 vogelsoorten zag ik er de afgelopen 3 jaar. Aantal soorten zoogdieren is er 9, alle muizensoorten als 1 soort geteld. En 28 op naam gebrachte insectensoorten, geturfd als amateur, zonder op mijn knietjes te liggen! Er vliegen, fladderen lopen en kruipen natuurlijk echt heel veel meer soorten op die natuurakker, vandaar die eerdere oproep insectenjager.
Ok, genoeg ronddenksels vanuit Draaibrug. Laat duidelijk zijn, ik vond het om meerdere redenen een boeiende avond. Ook op de terugweg heb ik opnieuw strijd geleverd met een paraplu. Eenmaal thuis heeft mijn lief me gewezen op een knopje, één maal duwen en ploep, je loopt er droogjes bij. Echt een onopvallend knopje, zwart op een zwart handvat. En twas donker. Echt veel wijzer geworden, die avond.
Wil jij ook wat wijzer worden, kijk dan eens op mijn website draaibrug.com. Klik/tik daar op
kies vervolgens één van de volgende knoppen:
Of je bekijkt ze allemaal.
Ah, de soortenlijst vind je onder het jaar 2022.
Ah 2, ik geef ook presentaties.
Ook dat is terug te vinden op draaibrug.com
Hey, dankjewel dat je dit las, veel succes verder, en vooral: blijf vooral genieten.
Groeten Theo B.
hieronder natuurakker de Beuteroek, waar de biodiversiteit over de randen klotst