5 mei

ruim een schapenmaand later

eergister werden lamloze ooien + lammeren weggehaald. Ze waren met 90 (?) en blijven over met 34. Ze hebben/hadden ongeveer 5 ha ter beschikking. Ze zorgden in ieder geval voor meer variatie, en als er iets belangrijk is voor natuurontwikkeling in wat voor vorm dan ook, dan is het variatie.

1 hectaretje kaal kolenland. Bladkool en koolzaad. Echt kaal, koolstronken vaak tot op de grond afgeknabbeld*, niet allemaal. Kaal land, kievitenland? Zoals in april al vermeld: ze zijn er niet, vorig jaar vlogen er 7 of 8 koppels, beuteroek + burenland.

Eigenlijk wilde ik de schapen helemaal van kolenland af, maar das best veel werk, en slechts voor een paar weekjes, totdat de ooien "opgedroogd" zijn (= geen melk meer produceren). En dus mogen ze ook gewoon het kolenland blijven belopen. De kieviten verjagend?? Hoeveel stuks vee verdragen kieviten? Zulke dingen zijn ongetwijfeld bekend, maar ik weet en vind dat niet. Ik probeer maar wat en scheep de herder niet op met extra werk.

Trouwens, terwijl de herders aan het werk waren, ik mijn rondje liep (hoefde niet te helpen) landden er 8 regenwulpen. Ken je hun geluid? Ik niet, toen niet, nu wel, voor een tijdje.

Daags na de schapen verhuis loop ik er weer, gewoon ff kijken of overblijvers rustig zijn. Ja hoor. En verrek, een kievit die wiebelend rondjes vliegt, kenmerkend territoriaal gedrag. Hey, werd ik vrolijk van. Wordt dat "mijn" kievit ?

Hoorde ik weer het regenwulp-geluid. Hoog uit de lucht, een enkele snelle overvlieger.

 

afgeknabbelde bladkool stronk

perceel met schapen

zelfde perceel, zonder schapen

mijn observatieputje van 2022, gedicht door ondermijnende bruine ratten en schapen die het hogerop zochten. Iemand die graag putjes graaft ?