Zonne energie

 

1999. Ergens in St. Anna Ter Muiden worden zonnepanelen geplaatst. Ook in drie andere uithoeken van Nederland werden panelen gelegd om daarmee het startsein te geven voor een zonne-energie-promotie-campagne.  Voor de helft van de prijs vier van die dingen op mijn dak en op een koude januari dag in 2000 zat ik, samen met mijn vrouw, in de meterkast….. echt waar, de meter liep achteruit. 12 jaar lang inmiddels.

Wat was het heerlijk duidelijk en makkelijk. Met twee linkse handen hing ik die panelen aan mijn dakpanlatten. Eén gaatje boren om een kabel binnen te laten. Stekker in het stopcontact en hupsakee. Echt, zo makkelijk was het. 320 Kwh per jaar was ons voorspeld maar dat klopte niet, het was meer, jarenlang. 14 jaar terugverdientijd werd ons verteld. Nee hoor, nu al terugverdiend. En toch zag je 10 jaar lang nergens zonnepanelen verschijnen. Vreemd.

Vreemd?

Nee. 2002. Van 2002 tot 2007 ben ik serieus bezig geweest om mijn dak helemaal vol met panelen te leggen, zodat ik helemaal zelfvoorzienend zou kunnen zijn. Helaas, de subsidie was er af (oké, das overkomelijk jammer) maar ergst van al: het heerlijk duidelijke en makkelijke was totaal verdwenen. Allerlei voorwaarden, rekenformules, onzekerheden, onduidelijkheden, ik was er niet slim genoeg voor. En wat ik niet snap, leg ik niet op mijn dak, zo makkelijk is dat. Windenergie misschien? Een voorlichtingsdag in Schoondijke meegelopen. Conclusie: ik moest eerst méér energie gebruiken, dan pas zou het interessant zijn. Nog steeds snap ik het niet, ondanks al die voorlichting heb ik de hoop bijna opgegeven.

Nog steeds loopt mijn metertje af en toe achteruit. Sinds 2006 ook de opbrengsten. Eerst een beetje, niets alarmerends. Hoewel? Kijk eens goed, 2008, 2009, 2010?? Komt dat allemaal omdat die boom voor mijn huis zoveel zonlicht wegvangt? Die boom werd in 2011 weggehaald….. en voor het eerst in 6 jaar weer een lichte stijging.

Neenee. In de weekopbrengsten is de invloed van die boom wel terug te vinden, maar er moet ook iets anders gespeeld hebben. Wat? Zonnespecialisten die dat vlot even voor een schappelijk prijsje voor me kunnen uitpluizen, die waren hier in de buurt niet te vinden. Vermoedelijk zijn het de omvormers achter de panelen. Dat blijken toch de zwakke plekken te zijn. Maar dat zal snel verbeteren. Zoals ook de opbrengsten al ontzettend veel verbeterd zijn. De vakkennis komt er ook wel, is er zelfs al, alleen de ervaring ontbreekt nog, zo’n man die in één oogopslag ziet welke omvormer er kaduk is, hoe je die kunt vervangen, waar te bestellen tegen een betaalbaar prijsje. Bij mijn panelen hoeft het niet meer, mijn panelen mogen lekker blijven liggen, zelfs als ze niets meer opbrengen. Het ging immers om veel meer dan de opbrengst alleen, en dat is super gelukt.

 

Bovenstaand stukje stond onlangs in de Sincfalbode, niet iedereen ontvangt dat fraaie huis aan huis blad, vandaar dat ik het ook online heb geplaatst.

Meer info, en/of gedetailleerde opbrengst gegevens? Dat kan. Stuur maar een mailtje en je krijgt alle antwoorden in je mailbox. Bij veel aanvragen plaats ik meer gegevens online.