Rondje Draaibrug-Aardenburg.

 

(ingestuurd naar de redactie van de Sincfalbode, eind oktober 2009. Niet geplaatst, zonder opgaaf van reden)

 

Binnenkort kan het, lopend over de dijk door het nieuwe natuurgebied van Draaibrug naar Aardenburg. En dan terug via de Olieschans. Dat kregen we in oktober te horen.

Twee keer was er een bijeenkomst over Aardenburgse zaken. De eerste keer over gemeentehuis en St. Baafs. De tweede bijeenkomst het werkbezoek van het college.

Plots word je met je neus op allerlei feiten gedrukt. Als Draaibruggenaar hoef je geen afstand te nemen van wat er speelt, dat heb je immers al. Maar toch horen we erbij, denk ik. Wel vreemd dat we dan voor beide bijeenkomsten niet waren uitgenodigd.

De eerste bijeenkomst: grootse plannen voor gemeentehuis en St. Baafs. Bedacht door ervaren verre kantoren, opgeleukt met kleurrijke  presenta-ties en trices. Na twee of drie plannen raak ik het spoor al bijster, en er volgen er nog een stuk of vijf! Kortom: maar goed dat ik hier geen keuze hoef te maken. Na die presentaties mag ‘het volk’ , ruim honderd aanwezigen, spreken. Nog voordat de burgemeester ons hiertoe uitnodigt, wordt de microfoon  opgeëist door een meneer die zegt te spreken  namens een groot aantal Aardenburgers.  Zijn verhaal raakt kant en wal. Ook opmerkingen van andere sprekers zijn vaak volkomen terecht. Angstaanjagend pijnlijk is de manier waarop de meeste aanwezigen reageren als de Markt ter sprake komt, of enkel maar wordt vernoemd: een diep afkeurend gehoon gaat door de zaal. Wat een afkeer. Dat niet iedereen even blij is met de nieuwe Markt, dat had ik wel opgevangen, maar de diepe afkeer van zo’n hele zaal verbaast me. Wat ging er mis? We kregen mogelijkheden genoeg om in te spreken. Ik herinner me ook daarover zo’n avond met allerlei plannen verpakt in fraaie presentaties. Ook toen was ik blij dat ik niet meteen hoefde te kiezen. Waar ging het dan mis? Staat ons dat nu weer te wachten? Hoe kunnen we dat voorkomen?

Eigenlijk is dat heel makkelijk. Kijk straks maar eens onder de knop "Meeste stemmen..."

Maar eerst even naar de tweede bijeenkomst: het werkbezoek van het college aan de Stadsraad Aardenburg.  Een tevreden college, een tevreden stadsraad. Ruim 50 aanwezigen met een flink aantal  ‘probleempjes’. Zelf draag ik ook mijn boompje bij. Natuurlijk is het bomenprobleem op Draaibrug niet uniek. In Aardenburg speelt dat probleem ook, al jarenlanger, met veel meer en veel grotere en dikkere bomen. Het klopt helemaal wat die meneer uit de Haven aankaartte, kaart hij al jarenlang aan. Het heeft tot nu toe niets geholpen. Staat ons dat op Draaibrug ook te wachten? Een jarenlang gevraag om er iets aan te doen. Afgescheept worden met dooddoeners als:  ‘bladafval en vogelpoep hoort bij bomen’.  Das trouwens helemaal niet het grootste probleem. Licht en uitzicht, zichtbaarheid en veiligheid, daar gaat het om. Dag en nacht. Inbraakpreventie, met stip bovenaan de tip om er voor te zorgen dat je huis goed zichtbaar is, dag en nacht.

Jarenlang vragen.... aan de wethouder, de burgemeester, de stadsraad, de gemeenteraad. Daar heb ik echt geen zin in. Hoe groot zijn mijn kansen, onze kansen? Wat licht (niet zijnde direct zonlicht) en uitzicht betreft: dat is wettelijk geregeld, wellicht ligt daar een lichtpuntje. Alleen wordt het een lange en dure weg van metingen en procedures. Procedures waar niemand op zit te wachten. Komop gemeente, verstop je niet langer achter het geldtekort. Denk aan die Aardenburger die, alweer volkomen terecht, opmerkte: al die schade aan trottoirs, rioleringen, nutsleidingen kosten ook kapitalen. Daarvoor kun je heel wat kleine iele boompjes planten. Boompjes die passen in de straat waar ze geplant worden. Of dat andere voorstel, laat burgers een handje helpen bij het terugsnoeien en/of omver halen. Dat is echt niet lang werk met het materiaal wat de gemeente heeft. Wortels uitfreezen en nieuwe aanplant, als er echt geen geld is, kan dat later altijd nog. Laat in ieder geval NU zien dat jullie zo’n werkbezoek echt serieus nemen.

Burgers serieus nemen. Kom ik terug op die andere bijeenkomst. Voorkomen dat het weer mis gaat. Daarover in een volgend Rondje Draaibrug, anders wordt dit veel te lang. Wil je zo lang niet wachten, kijk dan op www.draaibrug.com . Daar vind je trouwens veel meer  informatie die Aardenburg raakt. Over de Bordeelschans bijvoorbeeld. En een verrassend onderzoek naar de standpunten van ’t Duumpje. Duumpjesleden blijken heel open te staan tegenover een veel grotere toegankelijkheid van natuurgebieden. En natuurgebieden mogen best eens vernieuwend ingericht worden. De meerderheid van ’t Duumpje blijkt zelfs voor de rondweg Aardenburg te zijn. Voortschrijdend inzicht, heerlijk toch.

 

 Meeste stemmen