Meeste stemmen…..

 

Vreemd één: 100 Aardenburgers bij elkaar. Intens boehh-geroep als het over de Markt gaat.

Vreemd twee: jarenlang strijdt een natuurvereniging vol passie en doorzettingsvermogen tégen de aanleg van een rondweg Aardenburg. Leden van diezelfde vereniging blijken vóór die rondweg te zijn.

Dan is er dus iets mis gegaan. In Aardenburg. Daar niet alleen, elders gaat het ook regelmatig fout, gebeuren er dingen die ‘we’ niet willen, voorbeelden te over.

Bij plannenmakerij mag iedereen inspreken, soms jarenlang, en toch lukt het nog altijd niet om namens een duidelijke meerderheid daden te stellen.

Het moet dus toch een beetje anders. Net als jij, wil ik graag dat mijn stem gehoord wordt. Net als jij, ben ik meestal niet zo’n praatjesmaker. Net als jij,  heb ik echt geen zin om alle hoorzittingen in de omgeving af te lopen en daar mijn stem te laten horen. En dus gaat het meestal anders dan jij en ik en al die anderen graag zouden willen.

Als ‘ze’ nou eens bij grote projecten (in Aardenburg denk ik dan bijvoorbeeld aan Gemeentehuis/St. Baafskerk) gewoon heel direct en duidelijk naar mijn en jouw standpunt zouden vragen. Informatie en discussie eromheen blijft super belangrijk, in de krant, radio, tv, verjaardag, werk. Maar daarna gewoon de vraag ben je voor of tegen. Ja of nee. Geen geleuter meer over details, geen alssen mitsen en maren, kiezen. Formuleer enkele korte, duidelijke en begrijpelijke vragen en laat ons kiezen.

Geen nieuw idee, maar tegenwoordig wel heel makkelijk uitvoerbaar. Via mail zijn de meesten van ons makkelijk te bereiken. Het enige wat jij en ik hoeven doen, is ons mail-adres doorgeven. Of, als we dat niet hebben, ons huisadres.

Mooie taak voor de stads- en dorpsraden. Op die manier kun je ieders mening polsen, op die manier kun je echt je volledige achterban vertegenwoordigen.

Bij die natuurbeschermings-vereniging is het ook heel makkelijk te realiseren. Zelf heb ik als lid van het Duumpje onlangs een ‘standpuntenpeiling’ gehouden. Ook gewone natuurliefhebbers willen maar wat graag hun mening kenbaar maken. Fascinerende resultaten waar het bestuur zo op in kan spelen. Kijk maar onder de knop NatuurNu.

Op Draaibrug werken we al jaren op die manier. Meeste stemmen gelden….. wie dan achteraf ‘boehh’  roept of  gaat zeuren is een slecht verliezer. Informatie verstrekking, reacties peilen, reacties openbaar maken en daarna de vraag: ja of nee. Bij kleine zaken, alleen via de mail. Gaat het om zaken van algemeen belang, dan iedereen benaderen. Het werkt en vraagt niet veel werk.

Het werkt op Draaibrug, kan in Aardenburg werken, bij andere dorps- en stadsraden, bij verenigingen, politieke partijen. Weten wat er leeft, daarnaar handelen, das echt niet moeilijk, voor ons.

 

Ons gedacht